Historisk arkiv

Nå skal naboen stoppe kriminaliteten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

(13.11) Mer politi er ikke den eneste løsningen for å få ned kriminaliteten. Naboen kan gjøre litt av jobben, både billigere og mer effektivt. Et norsk borettslag reduserte skadeutbetalingene med 95 prosent etter å ha organisert alle beboerne i et nabohjelpsprosjekt. I et annet nabolag ble boliginnbruddene helt borte.

Pressemelding

Nå skal naboen stoppe kriminaliteten

Mer politi er ikke den eneste løsningen for å få ned kriminaliteten. Naboen kan gjøre litt av jobben, både billigere og mer effektivt. Et norsk borettslag reduserte skadeutbetalingene med 95 prosent etter å ha organisert alle beboerne i et nabohjelpsprosjekt. I et annet nabolag ble boliginnbruddene helt borte.

Tirsdag starter justisminister Hanne Harlem landets største kriminalitetsforebyggende tiltak på frivillig basis: Nabohjelp. Målet er å gjøre nærmiljøet tryggere, ved å styrke nabolaget som arena. Erfaringer fra Kristiansand, Sandnes og Skien viser at kriminaliteten da går ned.

– Når det sosiale nettverket i nabolaget blir sterkere, går både den faktiske kriminaliteten og frykten for den ned, sier leder Elisabeth Aspaker i Det kriminalitetsforebyggende råd (Kråd). Rådet er pådriveren for nabohjelpen.

Stiftelsen Nabohjelp skal få folk i lokalmiljøene til å organisere nabohjelpsområder, der de setter i gang ulike tiltak for å skape trygghet og trivsel. Bare fantasien setter grenser for tiltakene; en nabolagsfest, ryddeaksjon, ta inn posten for hverandre… Mottoet er at "en god nabo er bedre enn en fjern slektning" – i nabolaget er det alltid noen, og en dag kan det komme til nytte.

I England har Nabohjelp blitt en av landets største organisasjoner. Også andre land har meget gode erfaringer med denne typen arbeid.

Kristiansand kommune, Norske Boligbyggelags Landsforbund A/L, Norges Velforbund og Norsk Folkehjelp står bak opprettelsen av Nabohjelp. Stiftelsen skal finansieres med økonomiske midler fra næringslivet. Vesta Forsikring A/S er Nabohjelpens hovedsamarbeidspartner. Kristiansands ordfører, Bjørg Wallevik, er styreleder for stiftelsen.

Stiftelsens arbeidsredskap er et nasjonalt senter for nabohjelp som skal spre informasjon og gi råd om nabohjelp og bomiljøarbeid. Målet er å få nabohjelpsområder landet rundt. Beboerne skal bli mer bevisst nytten av å sikre seg selv, eiendeler og verdier. Når tilhørigheten, trivselen og tryggheten øker, går den faktiske kriminaliteten ned.

For nærmere opplysninger om nabohjelp kontakt Kråd, telefon 22 24 55 95.

Åpningen skjer tirsdag 14. november kl. 12.00 i Holbergsgt. 17 i Kristiansand.

Du kan lese mer om nabohjelp på Kråds internettsider: http://www.krad.dep.no/lokale_tiltak/nabohjelp.htm

Styret i Nabohjelp er sammensatt slik:

Ordfører i Kristiansand

Bjørg Wallevik, styreleder

Fylkesmann i Vest-Agder

Ann-Kristin Olsen

Politimester i Bergen

Rolf B. Wegner

Daglig leder Norges Velforbund

Knut Enger

Direktør Vesta Forsikring, Bergen

Erik Brekke

Vararepresentanter:

Politiavdelingssjef, Bergen

Per Stiegler

Politisk rådgiver Norsk Folkehjelp

Synnøve Folde

Rådgiver Kristiansand kommune

Tone Stang Astrup