Historisk arkiv

Ny lov om vaktvirksomhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

26.05.00: – Vaktselskapene utfører nødvendige og samfunnsnyttige oppgaver, men det er viktig at grensene mot det som er politiets ansvarsområde ikke overskrides, sier justisminister Hanne Harlem i en kommentar til proposisjonen om ny lov om vaktvirksomhet som ble fremmet i statsråd fredag.

Pressemelding

Nr.: 34-2000
Dato: 26.05.00

Ny lov om vaktvirksomhet

– Vaktselskapene utfører nødvendige og samfunnsnyttige oppgaver, men det er viktig at grensene mot det som er politiets ansvarsområde ikke overskrides, sier justisminister Hanne Harlem i en kommentar til proposisjonen om ny lov om vaktvirksomhet som ble fremmet i statsråd fredag.

I Ot.prp. 54 (1999-2000) er det lagt til grunn at forbudet mot privat rettshåndhevelse fortsatt skal anvendes som en skranke for vaktselskapenes virksomhet. Ervervsmessig vaktvirksomhet krever tillatelse fra politimyndighet.

De største endringene i lov om vaktvirksomhet er:

  • Lovregulering av kravet til utdanning for vektere. I dag er kravet bare regulert i forskrift.
  • Bruk av hund skal kun knytte seg til egenbeskyttelse, ikke til sporsøk el.lign. Bruk av hund blir også lovregulert. Blant annet blir det ikke adgang til å utplassere hunder til vakthold.
  • Vektere skal medbringe legitimasjon og plikter på oppfordring å fremvise dette overfor personer det er gjort inngripen mot. Det er tilstrekkelig med tjenestenummer og bilde.
  • Krav til uniformsutforming skjerpes. Vekteruniform skal ikke kunne forveksles med politiets.
  • Norsk statsborgerskap ikke lenger et krav for å lede et vaktselskap. Regjeringen foreslår at borgere i EØS-land kan lede selskapene. Dette er gjort for å harmonisere med EØS-avtalen. Det stilles heller ikke krav til norsk statsborgerskap for ansatte i vaktselskapene. Krav til tilfredsstillende vandel gjelder selvsagt som før.

Vektere kan foreta pågripelse av personer som treffes på fersk gjerning eller ferske spor, men eventuell makthåndhevelse kan bare ha som formål å hindre vedkommende i å fortsette sin straffbare virksomhet eller hindre vedkommende i å unnslippe før politiet kommer til stedet. Vaktselskap bør ikke rykke ut til rans- og overfallsalarmer der formålet er å gripe inn i situasjonen og løse den.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Magnar Aukrust, tlf 22 24 52 50