Historisk arkiv

Nye forslag styrker rettssikkerheten ved gjenopptakelse av straffesaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

14.07.00: Justisdepartementet sender i dag på høring forslag om å endre reglene for gjenopptakelse av straffesaker. – Forslagene vil styrke rettssikkerheten til den som begjærer sin sak gjenopptatt. Justisdepartementet foreslår at det ikke lenger skal være domstolen som avsa dommen som skal avgjøre om saken skal gjenopptas eller ikke. Dette skal enten avgjøres av en annen domstol i samme instans, eller av en egen kommisjon etter mønster av den engelske ordningen, sier justisminister Hanne Harlem.

Pressemelding

Nr.: 43-2000
Dato: 14.07.00
Kontaktperson: Kst. lovrådgiver Knut Erik Sæther, tlf. 22 24 53 12

Nye forslag styrker rettssikkerheten ved gjenopptakelse av straffesaker

Justisdepartementet sender i dag på høring forslag om å endre reglene for gjenopptakelse av straffesaker.

– Forslagene vil styrke rettssikkerheten til den som begjærer sin sak gjenopptatt. Justisdepartementet foreslår at det ikke lenger skal være domstolen som avsa dommen som skal avgjøre om saken skal gjenopptas eller ikke. Dette skal enten avgjøres av en annen domstol i samme instans, eller av en egen kommisjon etter mønster av den engelske ordningen, sier justisminister Hanne Harlem.
– Begge alternativene er interessante, men vi vil gjennom høringen invitere til innspill som kan bidra til en best mulig løsning.

Departementet foreslår videre at saker som skal gjenopptas skal behandles på nytt av en annen domstol enn domstolen som avsa dommen (unntak gjelder for Høyesteretts avgjørelser).

Frist for å komme med høringsuttalelser er satt til 15. oktober 2000.

Høringsnotat og oversendelsebrev