Historisk arkiv

Søkere kan reservere seg mot offentliggjøring av navn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

26.05.00: Justisdepartementet foreslår at søkere til offentlige stillinger kan reservere seg mot å stå på den offentlige søkerlisten. Også dokumentbegrepet blir foreslått endret slik at innsynsretten til et dokument blir uavhengig av hvilket medium det er lagret på.

Pressemelding

Nr.: 31-2000
Dato: 26.05.00

Forslag til endringer i offentlighetsloven:

Søkere kan reservere seg mot offentliggjøring av navn

Justisdepartementet foreslår at søkere til offentlige stillinger kan reservere seg mot å stå på den offentlige søkerlisten. Også dokumentbegrepet blir foreslått endret slik at innsynsretten til et dokument blir uavhengig av hvilket medium det er lagret på.

Justisdepartementet foreslår i Ot.prp. nr. 56 (1999-2000) at det blir adgang, men ingen plikt, for forvaltningen til å unnta opplysninger om en søker dersom søkeren ønsker det. Det skal uansett utarbeides søkerlister hvor det fremgår hvor mange søkere det har vært til stillingen og hvilket kjønn disse har.

Departemtentet har særlig lagt vekt på hensynet til personvernet i sin vurdering.

– Det bør være anledning til å søke en offentlig stilling uten at det skal få negative konsekvenser for ens videre karriere hvis en ikke får stillingen. Vi har også lagt vekt på at det er viktig å få så mange gode søkere som mulig til offentlige stillinger, og at bestemmelsen om offentlige søkerlister kan være en medvirkende årsak til at enkelte ikke søker slike stillinger, sier justisminister Hanne Harlem.

Endring av dokumentbegrepet

Dokumentbegrepet foreslås endret slik at innsynsretten til et dokument blir uavhengig av hvilket medium det er lagret på. Det betyr at også videofilm, lydbånd, film etc. blir omfattet av dokumentbegrepet dersom det er en del av forvaltningens saksdokumenter.

Lovfestet journalplikt

Videre foreslår departementet at plikten til å føre journal blir lovfestet, og at adgangen til å unnta fra offentlighet saksfremlegg som blir gitt til et kommunalt folkevalgt organ blir innsnevret. I tillegg gis forvaltningen hjemmel til å unnta opplysninger fra offentligheten dersom en offentliggjøring av disse opplysningenen vil lette gjennomføringen av straffbare handlinger.

Statens nærings- og distriktsutviklingsfond er foreslått omfattet av offentlighetsloven, dog slik at dokumenter og journaler som angår konkrete enkeltengasjementer fremdeles skal kunne unntas fra offentlighet. Positive avgjørelser i saker om finansiering skal imidlertid være offentlige.

Kontaktpersoner:

Lovrådgiver Tonje Meinich, 22 24 53 73 eller 95 10 66 81
Informasjonskonsulent Julie Øybø, 22 24 52 02