Historisk arkiv

Oslo fengsel gjenåpnes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Oslo fengsel, tidligere Oslo kretsfengsel, gjenåpnes av statssekretær Øystein Mæland tirsdag 13. februar kl. 12.00. De aktuelle lokalene er nå ferdig rehabilitert etter omfattende arbeider. Det vil be en omvisning for de fremmøtt. Pressen er spesielt invitert. Les pressemeldingen med program.

Oslo fengsel gjenåpnes

Oslo fengsel, tidligere Oslo kretsfengsel, gjenåpnes av statssekretær Øystein Mæland tirsdag 13. februar kl. 12.00. De aktuelle lokalene er nå ferdig rehabilitert etter omfattende arbeider.

Oslo fengsel er den største anstalten i Norge med en kapasitet på 355 plasser. Den består av to ordinære fengselsavdelinger, samt en avdeling som blir benyttet av Stifinner´n som kontraktsavdeling. De to ordinære avdelingene består av avdeling A som er det 150 år gamle Botsfengslet, og avdeling B som på grunn av sin fortid som bryggeri, er kjent som "Bayern".

Rehabilitering over flere år

Tidlig på - 1990.tallet ville man selge fengselet, men det ble klart at man ikke ville få solgt anstalten til en pris som ville gjøre det mulig å bygge et nytt fengsel. Så satte man i gang med rehabilitering etter å ha fått en egen bevilgning fra Stortinget i 1994. Brann- og redningsetaten skapte problemer ved å komme med pålegg om meget omfattende brannsikkerhetstiltak, og fulgte dette opp med dagbøter. Disse tiltakenene var absolutt nødvendige, men dagbøtene skapte ytterligere utgifter i et trangt budsjett.

Hundre plasser stengt

Alle avdelingene i fengselet er rehabilitert, men mest gjennomgripende har endringene vært i avdeling B ("Bayern"). I lange perioder har 80 – 100 fengselsplasser vært stengt. Dette har ikke bare betydd en vanskeligere situasjon for de som arbeider i Oslo fengsel, men politiet har også vært nødt til å finne alternative plasseringer av varetektsfanger.

- Et fengsel å satse på

Statssekretær Mæland uttrykker at når man har foretatt så store investeringer som man har gjort i Oslo fengsel , så betyr det at man også i fremtiden vil satse på denne anstalten. Han sier at Oslo fengsel har en viktig rolle i Oslo-regionen, spesielt når det gjelder det store antallet varetektsfengslede som politiet raskt er avhengige av å overføre fra politiarrest til fengselsplass etter at det er avsagt fengslingskjennelse.

VEDLEGG