Historisk arkiv

Datakrimsenter ved Økokrim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisminister Hanne Harlem har besluttet å etablere et Datakrimsenter ved Økokrim for å styrke politiets innsats mot datakriminalitet. (27.02.2001)

Pressemelding

Nr.: 34-2001
Dato: 27.02.2001
Kontaktperson: Informasjonssjef Bjørn Talèn, telefon 22 24 51 09 / 907 52 814

Datakrimsenter ved Økokrim

Justisminister Hanne Harlem har besluttet å etablere et Datakrimsenter ved Økokrim for å styrke politiets innsats mot datakriminalitet.

De siste årene har det vært betydelig vekst innen datakriminaliteten, som rammer infrastrukturen i samfunnet, hemmer utviklingen av e-handel og påfører enkeltindivider stor skade. Dette er blant annet påpekt av Sårbarhetsutvalget.

– Datakriminalitet er en alvorlig trussel mot samfunnet. Foruten de direkte økonomiske tap som ofrene for datakriminalitet påføres, svekker datakriminalitet også tilliten til elektroniske kommunikasjons- og transaksjonssystemer, sier justisminister Hanne Harlem.

Datateknologien spiller en stadig større rolle i forbindelse med de fleste typer kriminalitet. Det er særlig bekymringsfullt at teknologien gir bedre muligheter for organiserte kriminelle miljøer til å effektivisere sin virksomhet internasjonalt.

Tiltak

Et viktig tiltak mot denne utviklingen er å etablere Politiets Datakrimsenter.

– Senteret skal bygge videre på den etablerte virksomheten til datakrimteamet ved Økokrim. Det skal styrke kunnskapen og politiets operative evne ved bekjempelse av datakriminalitet, og være politiets nasjonale ressurs på dette området, sier Harlem. Politiet får dermed bedre mulighter til å følge med i den raske teknologiske utviklingen, og til å delta i internasjonal utveksling av digitale bevis som er sikret og analysert etter høye internasjonale kvalitetsstandarder.

Fra dagens bemanning på 10 personer ved datakrimteamet ved ØKOKRIM, tas det sikte på en utvidelse over en treårs-periode, som innebærer en ressursmessig økning i forhold til dagens nivå. Det skal legges vekt på god faglig rekruttering innen datafag/teknisk utdannelse, politifag og påtalearbeid.

Datakrimsenters oppgaver

Senteret vil ha som oppgave å:

  • Avdekke, etterforske, påtale og føre datakrimsaker for retten.
  • Bistå øvrig politi- og påtalemyndighet, herunder Politiets overvåkingstjeneste, særlig ved sporing av gjerningspersoner i digitale nettverk og ved utnyttelse av digitale bevis.
  • Etablere og drive et datateknisk laboratorium med gode verktøy for etterforskning.
  • Drive etterretning innen datakriminalitet og bidra til trusselvurderinger
  • Styrke politiets evne til å håndtere fremtidens kriminalitet og trusler. Ikke minst gjelder dette tilstedeværelse på den digitale arena, og ved innsats i det forebyggende arbeidet overfor barn og ungdom.
  • Utføre kompetansehevende tiltak for politi og påtalemyndighet.
  • Bidra til å belyse den datateknologiske utvikling og bruk innen kriminalitet, og til å stimulere forskning/utvikling på feltet.
  • Være rådgivende organ for sentrale myndigheter