Historisk arkiv

Døgnvakt på redningshelikopterbaser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen vil innføre døgnkontinuerlig vakt på redningshelikopterbasene på fastlandet og vil opprette en ny base for redningshelikopter i Florø. Dette fremgår av stortingsmeldingen om redningshelikoptertjenesten i framtiden, som Regjeringen la frem i dag. Les meldingen her . (11.05.2001)

Pressemelding

Nr.: 67 - 2001
Dato: 11.05.2001
Kontaktperson: Ole Hafnor telefon 911 16206
Christian Baklund 922 49786

Døgnvakt på redningshelikopterbaser

Regjeringen vil innføre døgnkontinuerlig vakt på redningshelikopterbasene på fastlandet og vil opprette en ny base for redningshelikopter i Florø. Dette fremgår av stortingsmeldingen om redningshelikoptertjenesten i framtiden, som Regjeringen la frem i dag.

Døgnkontinuerlig vakt på basene vil innebære at mannskapene til enhver tid skal være tilstede og klar for uttrykning. Kravet til uttrykning er i dag en time.

– Etablering av døgnvakt på basene vil innebære en så rask beredskap som mulig. Tidsmomentet er ofte avgjørende for å redde liv. Derfor ønsker vi å redusere reaksjonstiden for redningshelikopterne, sier justisminister Hanne Harlem.

Redningshelikopter på Nordvestlandet

Regjeringen vil etablere en redningshelikopterberedskap for Nordvestlandet, med en helikopterbase i Florø. Den nye basen får ansvar for det værutsatte Nordvestlandet og havområdene utenfor. Basen vil enten drives av sivil operatør eller av Forsvaret med en Sea King maskin. Dette er ikke endelig besluttet.

Det nye basemønsteret blir med Regjerings forslag: Longyearbyen, Banak, Bodø, Ørlandet, Florø, Sola og Rygge/Torp. Dersom Rygge flystasjon blir nedlagt foreslår Regjeringen å flytte basen som i dag er på Rygge, til Torp.

Kostnader

Døgnkontinuerlig vakt på basene vil koste om lag 45 millioner kroner i årlige driftskostnader, og 56 millioner kroner i engangsinvesteringer. I tillegg kommer kostnader til etablering av ny base i Florø. Dette er anslått til ca 45 millioner kroner årlig.

Fremtidig anskaffelse av redningshelikoptre

I Aftenposten 10. mai 2001 ble det galt fremstilt at Justisdepartementet er kritisk til at Forsvaret nå vurderer å kjøpe ti redningshelikoptre. Det er Justisdepartementet som er ansvarlig for anskaffelse av redningshelikoptre, ikke Forsvaret. Det har i en årrekke vært et nært og godt samarbeide med Forsvaret om anskaffelse av fremtidige redningshelikoptre. På denne bakgrunn er ikke Justisdepartementet kritisk til anskaffelse av redningshelikoptre med militær spesifikasjon, slik dagens Sea King helikoptrene har. Samtidig åpnes det i stortingsmeldingen for å vurdere sivile løsninger gjennom avtaler med private operatører.