Historisk arkiv

Finnmark: To politidistrikt og egen domstol for samisk forvaltningsområde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 20-2001 Finnmark
Dato: 12.01.2001

Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tel: 22 24 51 18 Informasjonskonsulent Lise Steensland, tel: 22 24 51 07

Finnmark: To politidistrikt og egen domstol for samiske forvaltningsområder

De tre distriktene Sør-Varanger, Vadsø (unntatt Karasjok) og Vardø slås sammen til Østfinnmark politidistrikt, mens Vestfinnmark politidistrikt fortsatt skal holde hus i Hammerfest. Det blir bedret tilgjengelighet til domstolene for flertallet av innbyggerne i fylket. Samtidig opprettes en ny domstol for de samiske forvaltningsområdene i Indre Finnmark.

Fredag la Regjeringen frem to stortingsmeldinger med forslag om å endre politi- og domstolsstrukturen i hele landet. Målet med politimeldingen er å bruke færre politifolk i ledelse og administrasjon og få flere ut i gata, noe som alt i alt skal gi oss en bedre polititjeneste. Politireformen gjør slutt på en 100 år gammel politistruktur. Samtidig ønsker Regjeringen å styrke domstolenes rolle som samfunnets fremste konfliktløser, ved å gjøre domstolene mindre sårbare og skape større fagmiljøer. Regjeringen har også lagt vekt på å bevare domstolenes nødvendige nærhet i distriktene.

Finnmark fylke blir delt i to politidistrikt, i motsetning til fire som er dagens situasjon.

Diskusjonen har gått på hvor ledelsen for det sammenslåtte distriktet i den østlige delen av fylket skulle lokaliseres. Geografiske og kommunikasjonsmessige hensyn, nærhet til fylkes- og regional statlig administrasjon har talt for Vadsø. Departementet har allikevel valgt Kirkenes, under særlig henvisning til spørsmål som knytter seg til oppgaver knyttet til grensen mot Russland.

Kirkenes (Sør-Varanger politidistrikt) vil stå overfor store utfordringer i forbindelse med at Schengen-samarbeidet iverksettes i mars. Det er departementets oppfatning at en sammenslåing av de nevnte politidistriktene vil føre til en mer effektiv innsats mot grenseproblematikken og bekjempelse av natur- og miljøkriminalitet.

Det nye distriktet får navnet Østfinnmark, og får 9 driftsenheter fordelt på 18.749 km2 og et folketall på 28.863.

Karasjok lensmannsdistrikt overføres fra Vadsø pd til Vestfinnmark politidistrikt.

Det er sammenhengen i kriminaliteten mellom Karasjok og Vestfinnmark som har vært avgjørende for departementets standpunkt. Politidistriktet er arealmessig det største i landet, og vil - med det nye forslaget om å innlemme Karasjok i distriktet - bli hele 29.888 km2 i utstrekning.

Politidistriktsledelsen foreslås fortsatt lokalisert i Hammerfest, og distriktet får nå ni driftsenheter og et folketall på 45.196. Distriktet vil fortsatt benevnes Vestfinnmark.

– Ordningen med en politijurist tilknyttet Alta lensmannskontor har gitt positive erfaringer. En slik fremskutt påtalefunksjon legger til rette for et tettere samarbeid mellom etterforsker og påtalejurist, og jeg mener det kan være en fornuftig ordning i flere store politidistrikt, sier justisminister Hanne Harlem.

I Indre Finnmark blir det etter regjeringens forslag opprettet en ny domstol for de samiske forvaltningsområdene. Domstolen opprettes for å bedre det samiske folkets tilgang og tillit til domstolene, men er en norsk domstol. Den nye domstolen i Tana vil være den eneste domstolen for alle innbyggerne i domssognet.

Sammenslåing av domstolene i Vardø og Vadsø fører til at innbyggerne i Båtsfjord, Lebesby, Gamvik, og Berlevåg vil få betydelig kortere reisetid, mens reisetiden øker noe for innbyggerne i Vardø.

For å skape større oversiktlighet for publikum erstatter Regjeringen benevnelsene byrett og herredsrett, med tingrett. Domstolene i Finnmark vil etter forslaget være Alta tingrett, i Alta, Hammerfest tingrett i Hammerfest, Indre Finnmark tingrett i Tana og Øst-Finnmark tingrett i Vadsø. Det er for øvrig sendt ut egen pressemelding om domstolstrukturen i Indre Finnmark.

Regjeringen går videre inn for å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved bl.a. å gi Statens kartverk ansvaret for tinglysingstjenesten. Målsettingen er at publikum i fremtiden skal få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på samme sted. (Se egen pressemelding om tinglysing).

Se rikspressemld. om politi og domstoler: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingene er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene for dette fylket. Brukes de, må kilde (Statens kartverk) oppgis.