Historisk arkiv

Forslag fra Regjeringen: Follo politidistrikt vokser kraftig - ingen endringer i Asker og Bærum

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 12-2001
Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tel: 22 24 51 18 Informasjonskonsulent Lise Steensland, tel: 22 24 51 07

Forslag fra Regjeringen: Follo politidistrikt vokser kraftig – ingen endring i Asker og Bærum

Follo politidistrikt får en del av Sarpsborg, Halden, Moss og Romerike sine distrikt og vokser kraftig. Det foreslår Regjeringen i stortingsmeldingen "Politireform 2000" som ble lagt frem fredag. Samtidig ønsker Regjeringen å opprettholde domstolene på Eidsvoll, Ski, Sandvika og Lillestrøm, mens Drøbak- og Sørumsand domstoler legges ned.

Fredag la Regjeringen frem to stortingsmeldinger med forslag om å endre politi- og domstolsstrukturen i hele landet. Målet med politimeldingen er å bruke færre politifolk i ledelse og administrasjon og få flere ut i gata, noe som alt i alt skal gi oss en bedre polititjeneste. Politireformen gjør slutt på en 100 år gammel politistruktur. Samtidig ønsker Regjeringen å styrke domstolenes rolle som samfunnets fremste konfliktløser, ved å gjøre domstolene mindre sårbare og skape større fagmiljøer. Regjeringen har også lagt vekt på å bevare domstolenes nødvendige nærhet i distriktene.

Rømskog og Marker er i dag en del av Halden politidistrikt. Lensmannsdistriktet foreslås overført til Follo. Det gjelder også Enebakk som i dag inngår i Romerike politidistrikt. Follo vil også, dersom forslaget blir vedtatt, få lensmannsdistriktene Hobøl, Spydeberg og Skiptvedt av Moss pd.

Sarpsborg politidistrikt dekker i dag Askim og Trøgstad – også driftsenhetene her foreslås overført til Follo politidistrikt, som har beliggenhet i Ski sentrum. Forslaget innebærer dermed at Follo får dekning fra Nesodden i vest og får ansvar for overvåkingen av svenskegrensa i Marker og Rømskog. Politidistriktet får oppsyn med en enda lenger strekning av E6 og E18, enn det har fra før.

For Asker og Bærum politidistrikt er det ikke foreslått endringer. Deler av Kongsvinger politidistrikt blir slått rammen med Romerike politidistrikt, som skal ha distriktsledelsen plassert i Lillestrøm. Det er ikke foreslått andre endringer enn som nevnt ovenfor for dagens Romerike politidistrikt.

– Kriminalitetsbildet preges av en betydelig sammenheng i bosettings- og arbeidsmønster for Akershus, sier justisminister Hanne Harlem som bakgrunn for løsningen som er presentert. Det foregår betydelig pendling fra fylket inn mot Oslo – fra Follo-kommunene er det ifølge Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) 30 pst pendling mot hovedstaden.

Follo politidistrikt dekker et område som har stor gjennomgangstrafikk på hovedveiene, og gode kommunikasjoner medfører sammenhengende kriminalitet. Med den løsning som nå foreslås, vil man unngå distriktsgrenser som kompliserer samarbeid på tvers av grensene.

I Akershus er det i dag seks domstoler, med lokalisering i henholdsvis Sandvika, Ski, Drøbak, Lillestrøm, Sørumsand og Eidsvoll. Regjeringen foreslår i sin stortingsmelding at domstolen på Eidsvoll opprettholdes, mens domstolene i Drøbak og på Sørumsand legges ned.

Grunnen til dette er at for eksempel domstolen på Sørumsand i fremtiden vil ha en bemanning som ligger under det som er hensiktsmessig for å møte nye krav og utfordringer for domstolene. Men publikums tilgjengelighet og regionens tilknytning er godt ivaretatt selv om domstolen legges ned. Kommunene Aurskog-Høland og Sørum overføres til domstolen på Lillestrøm, mens Nes kommune overføres til domstolen på Eidsvoll. Det foreslås ingen endringer for domstolen i Sandvika.

I Follo-regionen utpeker Ski seg som det naturlige regionssenter. En sammenslåing av domstolene på Ski og i Drøbak vil gi en domstol med riktig størrelse og bemanning utfra samfunnets behov. Reisetiden bli uendret eller øke ubetydelig for to av de tre berørte kommunene, mens innbyggerne i Frogn får øket reisetid. Men den totale reisetid vil likevel være lav sammenlignet med resten av landet.

For å skape større oversiktlighet for publikum erstatter Regjeringen benevnelsene byrett og herredsrett med tingrett. Domstolene i Akershus vil etter forslaget være Asker og Bærum tingrett, Follo tingrett, Nedre Romerike tingrett og Øvre Romerike tingrett.

Regjeringen går videre inn for å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved bl.a. å gi Statens kartverk ansvaret for tinglysingstjenesten. Publikum vil da i fremtiden kunne få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på ett sted i hvert fylke. (Se egen pressemelding om tinglysing).

Se rikspressemld. om politi og domstoler: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingene er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene for dette fylket. Brukes de, må kilde (Statens kartverk) oppgis.