Historisk arkiv

Forslag fra Regjeringen gir et av de største politidistriktene i landet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 23-2001

Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tel: 22 24 51 18 Informasjonskonsulent Lise Steensland, tel: 22 24 51 07

Forslag fra Regjeringen gir et av de største politidistriktene i landet

Trondheim politidistrikt og det meste av Uttrøndelag pd blir Sør-Trøndelag politidistrikt. Distriktet skal også overta Stjørdal og Meråker lensmannsdistrikter. For domstolene blir det sammenslåing med lokalisering i Trondheim, men Fosen opprettholdes.

Fredag la Regjeringen frem to stortingsmeldinger med forslag om å endre politi- og domstolsstrukturen i hele landet. Målet med politimeldingen er å bruke færre politifolk i ledelse og administrasjon og få flere ut i gata, noe som alt i alt skal medføre en bedre polititjeneste. Politireformen gjør slutt på en 100 år gammel politistruktur. Samtidig ønsker Regjeringen å styrke domstolenes rolle som samfunnets fremste konfliktløser, ved å gjøre domstolene mindre sårbare og skape større fagmiljøer. Regjeringen har også lagt vekt på å bevare domstolenes nødvendige nærhet i distriktene.

Regjeringens forslag vil gjøre det nye Sør-Trøndelag politidistrikt til et av de største distriktene i landet, både med hensyn til folketall (281.412) og antall driftsenheter (24). Distriktet vil strekke seg over 20.269 km2.

Distriktsgrensene sørover opprettholdes slik de var for Uttrøndelag, foreslår departementet, mens grensene nordover altså vil flyttes inn i Nord-Trøndelag fylke og omfatte de to lensmannsdistriktene i Stjørdal og Meråker, herunder Trondheim lufthavn Værnes.

Kommunikasjonene mellom Stjørdal og Trondheim er svært gode, og befolkningen i Stjørdal har større tilhørighet til Trondheim enn til Steinkjer, mener Regjeringen.

Det er også påvist større kriminalitetssammenheng mellom Stjørdal og Sør-Trøndelag enn nordover mot Steinkjer. Det vil være fornuftig at ansvaret for Trondheim lufthavn Værnes, som ligger i Stjørdal, legges under den nye politidistriktsledelsen i Trondheim, mener Regjeringen.

Nordvest i distriktet vil Bjørnør lensmannsdistrikt overføres til det nye Nord-Trøndelag distrikt (tidligere Namdal/Inntrøndelag). Årsaken til at departementet har valgt denne løsningen, er at disse kommunene har større tilhørighet til Nord-Trøndelag rent kommunikasjonsmessig.

Fylket har i dag seks domstoler. Tre av disse ligger i Trondheim, mens de øvrige ligger i Orkanger, Melhus og på Brekstad. Regjeringens forslag vil innebære at fylket får tre domstoler: Trondheim tingrett, Sør-Trøndelag tingrett og Fosen tingrett. For å skape større oversiktlighet for publikum erstatter Regjeringen benevnelsene byrett og herredsrett, med tingrett.

Regjeringen går videre inn for å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved bl.a. å gi Statens kartverk ansvaret for tinglysingstjenesten. Målsettingen er at publikum i fremtiden skal få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på samme sted. (Se egen pressemelding om tinglysing).

Sør-Trøndelag er sentermessig sterkt dominert av Trondheim. Ved at tinglysingsoppgavene tas ut av domstolene blir oppgavene til Trondheim byfogdembete redusert, og domstolen blir derfor slått sammen med byretten i Trondheim.

Forventet befolkningsvekst i Trondheim og forstadskommunene gjør det imidlertid naturlig at en større del av innbyggerne i fylket sogner til en domstol i Trondheim. Gauldal og Orkdal sorenskriverembeter ligger begge under minstestørrelsen på fire dommerårsverk som justisdepartementet mener vil være en hensiktsmessig størrelse for en domstol i fremtiden. Det er korte geografiske avstander mellom dagens lokalisering av domstolene og Trondheim. Regjeringen går derfor inn for å slå disse to domstolene sammen med Midt-Trøndelag sorenskriverembete til Sør-Trøndelag tingrett, lokalisert i Trondheim.

Fosen sorenskriverembete hører også til de minste domstolene i landet. Likevel blir den opprettholdt som egen domstol på Brekstad fordi reisetiden for innbyggerne ellers ville bli uforholdsmessig lang.

Rissa kommune overføres til domstolen på Brekstad, mens kommunene Stjørdal og Meråker overføres fra Nord-Trøndelag til domstolen i Trondheim.

Se rikspressemld. om politi og domstoler: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingene er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene for dette fylket. Brukes de, må kilde (Statens kartverk) oppgis.