Historisk arkiv

Justisminister Harlem: Sp tøver om Schengen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Senterpartiet sender nå ut desinformasjon om Schengen-samarbeidet som kan skape forvirring blant norske borgere, sier justisminister Hanne Harlem. (15.03.2001)

Pressemelding

Nr.: 48 - 2001
Dato: 15.03.2001
Kontaktperson: Informasjonssjef Bjørn Talén, telefon 22 24 51 09

Justisminister Harlem: Sp tøver om Schengen

Senterpartiet sender nå ut desinformasjon om Schengen-samarbeidet som kan skape forvirring blant norske borgere, sier justisminister Hanne Harlem.

I en pressemelding fra Senterpartiet i Sør- og Nord-Trøndelag og Centerpartiet i Jämtland heter det at Regjeringens garanti om fortsatt nordisk passfrihet er bløff og løgn. Det påstås at fra nå av må nordmenn som reiser til Sverige, ha med seg pass.

– Dette er i beste fall en misforståelse. Innen Norden blir alt som før. Bankkort, førerkort eller lignende er tilstrekkelig for å legitimere seg på hotell etc, understreker justisministeren.

– Med Norges inntreden i Schengen-samarbeidet fra og med neste søndag blir det ikke lenger nødvendig for norske borgere å stå i passkø ved passering av de indre grenser innen Schengen-området. Men vi oppfordrer likevel alle som reiser utenfor Norden til å ta med seg pass. I landene utenfor Norden er passet det eneste gyldige identitetsbevis, og det kan man bli bedt om å vise ved innsjekking på hotell, fremholder Harlem.

Justisdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet sender i disse dager ut en brosjyre til alle landets husstander. Her blir det gitt tydelig beskjed om at man fortsatt ikke behøver å ha med pass ved reise innen Norden, men at det er fornuftig å ta det med til Frankrike, Spania, Hellas, Italia og de andre ikke-nordiske landene i Schengen-området.

– Det er beklagelig at Senterpartiet i et forsøk på hente partipolitisk gevinst nå forsøker å undergrave ansvarlige myndigheters faktiske informasjon til landets innbyggere, sier justisminister Harlem.