Historisk arkiv

Lydopptak av hovedforhandling i straffesaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Justisdepartementet satte i gang en prøveordning med lydopptak av hovedforhandling i straffesaker 15. mars 1997. Hensikten med dette er å få erfaring med bruk av lydopptak. (30.04.2001)

Pressemelding

Nr.: 65 - 2001
Dato: 30.04.2001
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Ingmar Nestor Nilsen (22 24 54 52)

Lydopptak av hovedforhandling i straffesaker

Justisdepartementet satte i gang en prøveordning med lydopptak av hovedforhandling i straffesaker 15. mars 1997. Hensikten med dette er å få erfaring med bruk av lydopptak.

Prøveordningen omfatter åtte utvalgte domstoler, og skulle vare i to år. Prøveperioden er forlenget ut 2001 fordi erfaringsmaterialet om bruk av lydopptak fra den opprinnelige prøvetiden, viste seg å være svært beskjedent.

Rapportene fra prøveprosjektet viser at interessen for bruk av lydopptak er relativt liten. For eksempel i første tertial i -99 ble det fremsatt i alt 10 anmodninger om kopi eller utlån av lydopptak. Av disse kom fire fra domfelte/forsvarer, en fra fornærmede/bistandsadvokat, tre fra påtalemyndigheten og to fra andre. Lydopptak er heller ikke avspilt i lagmannsrettene i mer enn noen få saker, ifølge det Justisdepartementet kjenner til.

Prøveordningen med lydopptak av hovedforhandling i straffesaker er under evaluering. Evalueringen omfatter både ordningen i seg selv og teknisk utstyr. Hvilken nytte man har av lydopptak, både under hovedforhandlingen og ved en eventuell anke eller gjenopptagelse vil være sentralt. Evalueringsrapporten skal være ferdig innen 1. august 2001.