Historisk arkiv

Ny regler om uaktsomt bildrap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen foreslo fredag å endre straffelovens regler om uaktsomt drap i trafikken (§ 239). (09.03.2001)

Pressemelding

Nr.: 43 - 2001
Dato: 09.03.2001
Kontaktperson: Fung. lovrådgiver Jarle Golten Smørdal. telefon 22 24 53 77

Nye regler om uaktsomt bildrap

Regjeringen foreslo fredag å endre straffelovens regler om uaktsomt drap i trafikken (§ 239). Formålet er å gjøre det klart at dødsulykker som skyldes mindre graverende uaktsomhet som bilførere flest gjør seg skyldig i fra tid til annen, skal straffes bare etter den generelle bestemmelsen om uaktsomhet i trafikken i vegtrafikkloven § 3, jf. § 31 og ikke som uaktsomt bildrap. Straffelovens bestemmelse om uaktsomt drap bør forbeholdes dødsulykker som skyldes uaktsomhet ut over dette. – En tilsvarende endring blir foreslått i straffeloven § 238 om uaktsom legemsbeskadigelse.

– Vi ønsker ikke å lempe på aktsomhetskravet i trafikken. Poenget er å klargjøre hvilke straffebud det skal dømmes etter. Vi har sett noen tilfeller der bilister er blitt dømt for uaktsomt drap der årsaken har vært en type uaktsomhet som alle kan begå en gang i blant. Det kan bli for strengt. Noe annet er det selvfølgelig når en bilist kjører slik at han bør forstå at andre kan utsettes for fare, for eksempel høy fart, blankslitte dekk på vinterføre eller andre grove brudd på trafikkreglene. Slike tilfeller vil rammes av straffelovens bestemmelse om uaktsomt drap, sier justisminister Hanne Harlem.

Departementet har gjennomgått påtalepraksis og rettspraksis fra de senere årene. Det er neppe grunnlag for å hevde at aktsomhetsvurderingen i dag generelt er i utakt med den alminnelige rettsfølelse.