Historisk arkiv

Redningshelikopterbase etableres i Florø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen vil opprette en ny base for redningshelikopter i Florø. Samtidig innføres døgnkontinuerlig vakt for redningshelikopterbasene på fastlandet. Dette fremgår av stortingsmeldingen om redningshelikoptertjenesten i framtiden, som Regjeringen la frem i dag. (11.05.2001)

Pressemelding

Nr.: 68 - 2001
Dato: 11.05.2001
Kontaktperson: Ole Hafnor telefon 911 16 206
Christian Baklund 922 49 786

Redningshelikopterbase etableres i Florø

Regjeringen vil opprette en ny base for redningshelikopter i Florø. Samtidig innføres døgnkontinuerlig vakt for redningshelikopterbasene på fastlandet. Dette fremgår av stortingsmeldingen om redningshelikoptertjenesten i framtiden, som Regjeringen la frem i dag.

Den nye basen i Florø får ansvar for det værutsatte Nordvestlandet og havområdene utenfor.
– Florø har en sentral plassering i forhold til andre redningsbaser og i forhold til oljeaktivitet og fiskeri utenfor kysten, sier Hanne Harlem. Det er ikke avklart hvem som skal drifte helikopteret i Florø. Dersom forsvarets Sea King ikke er aktuell, vil basen bli lyst ut på anbud til sivile selskaper.

Det nye basemønsteret blir med Regjerings forslag: Longyearbyen, Banak, Bodø, Ørlandet, Florø, Sola og Rygge/Torp. Dersom Rygge flystasjon blir nedlagt foreslår Regjeringen å flytte basen som i dag er på Rygge til Torp.

Døgnkontinuerlig vakt på basene vil innebære at mannskapene til enhver tid skal være tilstede og klar for uttrykning. Kravet til uttrykning er i dag en time.

– Etablering av døgnvakt på basene vil innebære en så rask beredskap som mulig. Tidsmomentet er ofte avgjørende for å redde liv. Derfor ønsker vi å redusere reaksjonstiden for redningshelikopterne, sier justisminister Hanne Harlem.

Kostander

Etablering av en ny base i Florø er anslått å koste 45 millioner kroner årlig. Døgnkontinuerlig vakt på alle baser vil koste om lag 45 millioner kroner i årlige driftskostnader og 56 millioner kroner i engangsinvesteringer.