Historisk arkiv

Regjeringen foreslår at Nordmøre og Romsdal politidsitrikter slås sammen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 15-2001
Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tel: 22 24 51 18 Informasjonskonsulent Lise Steensland, tel: 22 24 51 07

Regjeringen foreslår at Nordmøre og Romsdal politidistrikter slås sammen

Ledelsen for Nordmøre og Romsdal politidistrikter skal samles i Kristiansund. Sunnmøre beholder navnet – men ikke alle lensmannsdistriktene. Slik lyder forslaget fra Regjeringen i "Politireform 2000". For domstolene i fylket blir det bare mindre endringer.

Fredag la Regjeringen frem to stortingsmeldinger med forslag om å endre politi- og domstolsstrukturen i hele landet. Målet med politimeldingen er å bruke færre politifolk i ledelse og administrasjon og få flere ut i gata, noe som alt i alt skal gi en bedre polititjeneste. Politireformen gjør slutt på en 100 år gammel politistruktur. Samtidig ønsker Regjeringen å styrke domstolenes rolle som samfunnets fremste konfliktløser, ved å gjøre domstolene mindre sårbare og skape større fagmiljøer. Regjeringen har også lagt vekt på å bevare domstolenes nødvendige nærhet i distriktene.

– Samlet sett fremstår det som lite rasjonelt å opprettholde separate politidistriktsledelser for to så vidt små politidistrikter, begrunnes sammenslåingen.

Likevel er man kjent med at befolkningen som distriktene dekker, i stor grad legger mye vekt på sin kulturelle tilhørighet i sine respektive regioner.

Avstanden mellom Kristiansund og Molde er på 70 kilometer, og departementet har også vektlagt at det er en kriminalitetssammenheng mellom Nordmøre pd og Romsdal pd.

Det er dessuten etablert vaktsamarbeid på tvers av distriktsgrensene (Molde politistasjon har vaktsamarbeid med Nesset lensmannsdistrikt og Gjemnes og Eide lensmannsdistrikt). Nødtelefonen for samarbeidet ligger i Molde.

Når distriktene nå slås sammen, vil det fra ytterpunktene til politidistriktsledelsen være kommunikasjonsmessige utfordringer. Men for publikum som politiet skal betjene, har dette ingen betydning. Det vil fortsatt ha sitt desentraliserte, lokale politi å forholde seg til i fylket.

Stadig mer av politiets forvaltningssaker er desentralisert til lensmannskontorene og politistasjonene, som også treffer avgjørelser så langt loven tillater det i slike saker.

En sammenslåing kan bety en innsparing på 20 årsverk til omdisponering, påpeker departementet.

Sunnmøre politidistrikt i Ålesund skal dekke Vestnes lensmannsdistrikt i fremtiden, foreslår Regjeringen. Distriktet er i dag en del av Romsdal politidistrikt. Samtidig overtas Vanylven lensmannsdistrikt av det nye Sogn og Fjordane politidistrikt.

For domstolene i fylket blir det bare mindre endringer. Volda og nabokommunen Ørsta har en av landets minste domstoler, men den vil dekke et større område når den nå får tilført kommunene Selje, Vågsøy og Eid. Disse hører geografisk til Sogn og Fjordane fylke.

Møre og Romsdal har tre markerte sentre i Ålesund, Molde og Kristiansund, og Regjeringen foreslår at domstolene i disse byene opprettholdes. Av hensyn til funksjonell tilhørighet og reisetid overføres kommunene Eide og Gjemnes til domstolen i Molde.

For å skape større oversiktlighet for publikum erstatter Regjeringen benevnelsene byrett og herredsrett, med tingrett.

Regjeringen går videre inn for å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved bl.a. å gi Statens kartverk ansvaret for tinglysingstjenesten. Publikum vil da i fremtiden kunne få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på ett sted i hvert fylke. (Se egen pressemelding om tinglysing).

Se rikspressemld. om politi og domstoler: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingene er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene for dette fylket. Brukes de, må kilde (Statens kartverk) oppgis.