Historisk arkiv

Regjeringen foreslår endringer i politi og domstoler i Buskerud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 13-2001
Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tel: 22 24 51 18 Informasjonskonsulent Lise Steensland, tel: 22 24 51 07

Regjeringen foreslår endringer i politi og domstoler i Buskerud

Drammen og Kongsberg politidistrikter foreslås sammenslått til det nye Søndre Buskerud politidistrikt. Ringerike politidistrikt blir ett av de såkalte små politidistriktene og skifter navn til Nordre Buskerud pd. Samtidig ønsker Regjeringen fire domstoler i Buskerud.

Fredag la Regjeringen frem to stortingsmeldinger med forslag om å endre politi- og domstolsstrukturen i hele landet. Målet med politimeldingen er å bruke færre politifolk i ledelse og administrasjon og få flere ut i gata, noe som alt i alt skal gi oss en bedre polititjeneste. Politireformen gjør slutt på en 100 år gammel politistruktur. Samtidig ønsker Regjeringen å styrke domstolenes rolle som samfunnets fremste konfliktløser, ved å gjøre domstolene mindre sårbare og skape større fagmiljøer. Regjeringen har også lagt vekt på å bevare domstolenes nødvendige nærhet i distriktene.

Drammen politidistrikt (pd) foreslås slått sammen med Kongsberg politidistrikt unntatt Nore og Uvdal lensmannsdistrikt. Dette distriktet foreslås overført til Nordre Buskerud politidistrikt (nå Ringerike).

Lensmannsdistriktene Sande og Svelvik foreslås overført til Søndre Buskerud pd. Disse to distriktene ligger i dag under Nord-Jarlsberg pd.

Sammenslåing av Drammen og Kongsberg vil legge til rette for en bedre samordning av kriminalitetsbekjempelsen, særlig i områdene Lier-Drammen-Nedre Eiker-Øvre Eiker som i dag fremstår som en sammenhengende bosetnings- og arbeidsregion, mener Regjeringen.

At Nore og Uvdal foreslås overført til det nye Nordre Buskerud pd, begrunnes med at kriminaliteten i distriktet har liten eller ingen sammenheng med de mer urbaniserte områdene Drammen og Kongsberg.

Ringerike politidistrikt har fra før et samarbeid med dette lensmannsdistriktet blant annet i kampen mot natur- og miljøkriminalitet på Hardangervidda.

I tillegg får Nordre Buskerud tilført Jevnaker lensmannsdistrikt – noe som betyr at distriktet krysser fylkesgrensa. Jevnaker ligger nærmere Hønefoss enn Gjøvik (Vestoppland politidistrikt) og befolkningen i Jevnaker betrakter Hønefoss som sitt naturlige bysenter. Avstanden dit er bare 10 kilometer. Det foregår en utstrakt pendling til byen, i følge NIBR. Alt i dag har lensmannsdistriktet en avtale med Hønefoss om felles arrest. Endringen bør legge til rette for en videreutvikling av samarbeidet.

Buskerud har i dag domstoler i Hønefoss, Nesbyen, Hokksund, Kongsberg og Drammen. Etter regjeringens forslag vil fylket ha fire domstoler: Drammen tingrett, Kongsberg tingrett, Hønefoss tingrett og Hallingdal tingrett, sistnevnte lokalisert på Nesbyen. For å skape større oversiktlighet for publikum erstatter Regjeringen benevnelsene byrett og herredsrett med tingrett.

For snaut to år siden foreslo Strukturutvalget at antall domstoler skulle reduseres til de tre i Drammen, Hønefoss og Kongsberg. For å minske sårbarheten ved fravær og gjøre domstolene bedre rustet til å møte fremtidens krav er Regjeringen enig med utvalget i at antall domstoler må ned. Men av hensyn til publikums reisetid og domstolenes tilstedeværelse i distriktene vil regjeringen også opprettholde domstolen på Nesbyen.

Større domstoler er nødvendig for å imøtekomme utfordringene knyttet til stadig større og mer kompliserte saker. Området Drammen-Hokksund-Kongsberg betjenes i dag av tre domstoler. En deling av domstolen på Hokksund mellom domstolene i Drammen, Kongsberg og Hønefoss vil gi en mer hensiktsmessig størrelse og bemanning på domstolene innen hele søndre del av fylket. Endringene medfører heller ikke særlige ulemper for publikums reisetid til domstolene.

Øvre Eiker kommune overføres til domstolen på Kongsberg. Kommunene Sigdal, Krødsherad og Modum overføres til domstolen på Hønefoss, mens Nedre Eiker kommune overføres til domstolen i Drammen, som også får tilført kommunene Sande og Svelvik fra Vestfold fylke. Nore og Uvdal kommune blir overført til domstolen på Nesbyen mens domstolen på Hønefoss blir tilført Jevnaker kommune fra Oppland fylke.

Regjeringen går videre inn for å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved bl.a. å gi Statens kartverk ansvaret for tinglysingstjenesten. Målsettingen er at publikum i fremtiden skal få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på samme sted. (Se egen pressemelding om tinglysing).

Se rikspressemld. om politi og domstoler: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingene er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene for dette fylket. Brukes de, må kilde oppgis (Statens kartverk).