Historisk arkiv

Regjeringen foreslår endringer for politiet og domstolene i Vestfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 19-2001
Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tel: 22 24 51 18 Informasjonskonsulent Lise Steensland, tel: 22 24 51 07

Regjeringen foreslår endringer for politiet og domstolene i Vestfold

De fire politidistriktene i Vestfold; Sandefjord, Nord-Jarlsberg, Tønsberg og Larvik slås sammen og blir ett, Vestfold pd. En rekke stillinger frigjøres til mer operativ polititjeneste. Sandefjord, Tønsberg og Horten beholder samtidig sine domstoler.

Fredag la Regjeringen frem to stortingsmeldinger med forslag om å endre politi- og domstolsstrukturen i hele landet. Målet med politimeldingen er å bruke færre politifolk i ledelse og administrasjon og få flere ut i gata, noe som alt i alt skal gi oss en bedre polititjeneste. Politireformen gjør slutt på en 100 år gammel politistruktur. Samtidig ønsker Regjeringen å styrke domstolenes rolle som samfunnets fremste konfliktløser, ved å gjøre domstolene mindre sårbare og skape større fagmiljøer. Regjeringen har også lagt vekt på å bevare domstolenes nødvendige nærhet i distriktene.

Politidistriktsledelsen foreslås plassert i Tønsberg. Det nye Vestfold pd vil dekke et folketall på ca. 200.000 mennesker og få 15 driftsenheter.

En sammenslåing av distriktene betyr at dagens fire operasjonssentraler kan samordnes til en. Innsparing i denne tjenesten er alene beregnet til 28 årsverk.

I tillegg er en sammenslåing av distriktene beregnet å frigjøre netto 13 årsverk fra administrativ drift og ledelse. Totalt regner man med at 41 årverk kan bli frigjort ved løsningen Regjeringen fredag presenterte.

– En langt bedre og samordnet polititjeneste med mer operativ drift blir resultatet av sammenslåingene i fylket, mener justisminister Hanne Harlem.

Kommunikasjonene er gode i Vestfold. Dagens politidistriktstruktur er lite hensiktsmessig sett i forhold til kriminalitetsbildet.

Politidistriktet Nord-Jarlsberg i Horten dekker i dag Sande og Svelvik, men disse to distriktene er foreslått overført til Drammen og Kongsberg pd.

Departementet mener det er flere likhetstrekk på strekningen Lier-Drammen-Sande-Svelvik, og at det foregår utstrakt pendling innenfor denne regionen. Sammenhengen i samfunnsstrukturene preger også kriminalitetsbildet, mener Regjeringen, som ønsker distriktet overført til Søndre Buskerud politidistrikt.

Vestfold betjenes i dag av fem domstoler som er lokalisert til Holmestrand, Horten, Tønsberg, Sandefjord og Larvik. Regjeringen foreslår å legge ned domstolene i Homestrand og Larvik mens man opprettholder de tre andre.

For snaut to år siden foreslo flertallet i Strukturutvalget at antallet domstoler ble redusert til tre - Larvik, Tønsberg og Horten. Mindretallet foreslo at man bare skulle opprettholde domstolene i Larvik og Tønsberg.

Det er flere grunner til at regjeringen mener det er hensiktsmessig med tre domstoler i Vestfold. Fylket er relativt lite, men har gode kommunikasjoner og kort gjennomsnittlig reisetid til domstolene. For domstolene er det samtidig en tendens at saker blir stadig mer komplekse. Man må også i større grad forholde seg til internasjonale regelverk. Dette stiller krav til at domstolene har en viss størrelse, med gode muligheter for kompetansedeling.

På denne bakgrunn foreslår regjeringen at Horten blir tilført kommunene Hof og Holmestrand, mens Larvik blir overført til Sandefjord. Det gjøres ingen endringer med domstolen i Tønsberg.

Sande og Svelvik har utstrakt pendling til Drammen og vil også spare reisetid når de foreslås ført over fylkesgrensen til domstolen i Drammen.

For å skape større oversiktlighet for publikum erstatter Regjeringen benevnelsene byrett og herredsrett med tingrett. Fylket betjenes etter forslaget av tre domstoler, Søndre Vestfold tingrett i Sandefjord, Midtre Vestfold tingrett i Tønsberg og Nordre Vestfold tingrett i Horten.

Regjeringen går videre inn for å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved bl.a. å gi Statens kartverk ansvaret for tinglysingstjenesten. Målsettingen er at publikum i fremtiden skal få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på samme sted. (Se egen pressemelding om tinglysing).

Se rikspressemld. om politi og domstoler: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingene er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene for dette fylket. Brukes de, må kilde (Statens kartverk) oppgis.