Historisk arkiv

Regjeringen foreslår felles politimester for Sandnes og Stavanger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 09-2001
Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tel: 22 24 51 18 Informasjonskonsulent Lise Steensland, tel: 22 24 51 07

Regjeringen foreslår felles politimester for Sandnes og Stavanger

Sandnes og Stavanger får i fremtiden én politiledelse lokalisert i Stavanger ifølge Regjeringens forslag til ny politistruktur. Det nye distriktet skal hete Rogaland politidistrikt. Haugesund politidistrikt skifter navn til Haugaland. Også for førstinstansdomstolene i fylket blir det endringer – men ikke som vil bli merkbare for folk.

Fredag la Regjeringen frem to stortingsmeldinger med forslag om å endre politi- og domstolsstrukturen i hele landet. Målet med politimeldingen er å bruke færre politifolk i ledelse og administrasjon og få flere ut i gata, noe som alt i alt skal gi oss en bedre polititjeneste. Politireformen gjør slutt på en 100 år gammel politistruktur. Samtidig ønsker Regjeringen å styrke domstolenes rolle som samfunnets fremste konfliktløser, ved å gjøre domstolene mindre sårbare og skape større fagmiljøer. Regjeringen har også lagt vekt på å bevare domstolenes nødvendige nærhet i distriktene.

I Rogaland fylke vil det skje betydelige endringer for politietaten om forslaget går gjennom. En sammenslåing av Sandnes og Stavanger politidistrikter vil innebære en nødvendig tilpasning av politidistriktsgrensene i forhold til dagens samfunnsstruktur og kriminalitetsbilde. De to byene er nærmest sammenvokst. Det er en utstrakt pendling i området, og det fremstår som en felles bo- og arbeidsregion, påpeker departementet.

De fleste straffbare handlingene i dagens Rogaland pd begås hovedsakelig i Sandnes, på Jæren og Eigersund, men distriktet har betydelig andel "felles kriminalitet" med Stavanger. De to distriktene samarbeider alt nå på flere felt, og blant annet har Rogaland det administrative ansvaret for automatisk trafikkontroll for Stavanger. Også innenfor etterforskning av narkotikakriminalitet og flere beslektede kriminalitetsformer samarbeider de to distriktene, påpeker departementet i sin begrunnelse.

Det nye distriktet er planlagt å dekke 283.582 innbyggere og et areal på 7.534 kvadratkilometer. Distriktet vil omfatte 18 driftsenheter. En sammenslåing kan innebære totalt innspart 24 årsverk til omdisponering i distriktet. Blant annet ved å etablere en felles operasjonssentral i stedet for å ha to, frigjøres 14 årsverk. Haugaland politidistrikt (nå Haugesund politidistrikt) skal utvides med Sveio, Etne og Ølen lensmannsdistrikter fra Hordaland.

Rogaland har i dag åtte domstoler. Tre av disse ligger i Stavanger og to i Haugesund, mens de øvrige ligger i Sandnes, i Egersund og på Bryne. Nå foreslås Stavanger byfogdembete slått sammen med Stavanger byrett og Ryfylke sorenskriverembete.

Sorenskriverembetene Karmsund og Haugesund, som begge er lokalisert i Haugesund, foreslås også slått sammen. Dette medfører ingen endringer i reisetid for publikum, men bidrar til å styrke domstolenes faglige miljø. En rekke sakstyper er blitt vanskeligere de senere år, blant annet organisert og grenseoverskridende kriminalitet. Domstolene må i større grad forholde seg til et internasjonalt regelverk, og det skapes behov for større faglige miljøer i domstolene. Sammenslåingen vil øke muligheten for kompetansedeling blant dommerne og gjøre domstolene mer attraktive som arbeidsplass. Alt dette kommer også publikum til gode.

Regjeringen foreslår imidlertid å opprettholde domstolen i Egersund. I vurderingen har man lagt vekt på reiseavstand og betydningen av å ha en domstol også i den sørlige delen av fylket.

Ved nedleggelse av domstolen på Bryne vil Sola kommune bli overført til domstolen i Stavanger, Hå kommune til domstolen i Egersund mens kommunene Time og Klepp overføres til domstolen på Sandnes. Publikums reisetid til domstolen vil også etter sammenslåingene ligge på et lavt nivå. Forsand kommune foreslås overført til domstolen på Sandnes, mens kommunene Suldal og Sauda overføres til domstolen i Haugesund. Overføringene gir alle tre kommunene kortere reisetid.

For å skape større oversiktlighet for publikum gis alle førsteinstansdomstolene betegnelsen tingrett. Domstolene i fylket blir Haugaland tingrett i Haugesund, Stavanger tingrett i Stavanger, Sandnes tingrett på Sandnes og Dalane tingrett i Egersund.

Regjeringen går videre inn for å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved bl.a. å gi Statens kartverk ansvaret for tinglysingstjenesten. Målsettingen er at publikum i fremtiden skal få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på samme sted. (Se egen pressemelding om tinglysing).

Se rikspressemld. om politi og domstoler: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingene er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene for dette fylket. Brukes de, må kilde (Statens kartverk) oppgis.