Historisk arkiv

Regjeringen foreslår ny organisering av tinglysing i fast eiendom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen går inn for å endre tinglysingstjenesten. Målsettingen er at publikum i fremtiden skal få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på samme sted, sier justisminister Hanne Harlem. I stortingsmeldingen Førsteinstansdomstolene i fremtiden som regjeringen la frem i statsråd fredag, får Statens kartverk ansvaret for den nasjonale forvaltning av tinglysing i fast eiendom. En slik samordning av offentlige tjenester er en oppfølging av intensjonene i regjeringens moderniseringsprogram for offentlig sektor.

Pressemelding

Nr.: 07-2001
Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Prosjektleder Svein Berbu, tlf 22 24 05 02, Informasjonskonsulent Lise Steensland, tlf 22 24 51 07

Regjeringen foreslår ny organisering av tinglysing i fast eiendom

- Regjeringen går inn for å endre tinglysingstjenesten. Målsettingen er at publikum i fremtiden skal få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på samme sted, sier justisminister Hanne Harlem. I stortingsmeldingen Førsteinstansdomstolene i fremtiden som regjeringen la frem i statsråd fredag, får Statens kartverk ansvaret for den nasjonale forvaltning av tinglysing i fast eiendom. En slik samordning av offentlige tjenester er en oppfølging av intensjonene i regjeringens moderniseringsprogram for offentlig sektor.

- Hensikten er å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved å samle all statlig eiendomsinformasjon på ett sted i hvert fylke. Vi ønsker å gjøre dette på en måte som er til beste for brukerne. Tinglysingen er ikke del av den dømmende virksomheten, og må ikke nødvendigvis ligge til våre domstoler, sier Hanne Harlem. De tinglysingsansatte vil enten følge tinglysingen over i den nye virksomheten, eller tilbys andre gode alternativer i samarbeid med organisasjonene.

Det er et stadig økende behov for å samle tinglysingen med annen eiendoms-informasjon, slik som kart over eiendomsgrensene, reguleringskart og kommunale bestemmelser m.m.

Vi mener det er naturlig at domstolene i fremtiden fokuserer på sine primære, tvisteløsende oppgaver, mens all registrering og informasjon som tilhører samme eiendom samles på ett sted, understreker Harlem.

I dag er ansvaret for eiendomsinformasjonen delt mellom domstolene, Statens kartverk og kommunene. Dette er uoversiktlig for brukerne, og ikke spesielt effektivt. Regjeringen mener derfor at det er viktig å skape en publikumsvennlig tjeneste, og samtidig sikre en mest mulig effektiv forvaltning av registrering og datatjenester på eiendomsområdet.

I dag overføres informasjonen til domstolene i papirform for deretter å bli innregistrert på nytt i et annet datasystem. Med all eiendomsinformasjonen samlet legges forholdene til rette for elektronisk utveksling av eiendomsdata. Tanken er at elektronisk dokumentutveksling vil bli et nytt tilbud til brukere av tinglysingstjenester.

Banker, eiendomsmeglere og andre profesjonelle brukere som i dag står for det store flertall av tinglysingene, gjør utstrakt bruk av egne datasystemer hvor mesteparten av de opplysninger som tinglysingskontoret trenger allerede ligger lagret. Når elektronisk dokumentutveksling blir innført, vil det gi vesentlige kostnadsbesparelser for både brukere og det offentlige.

Regjeringen arbeider med å få etablert offentlige servicekontorer i kommunene, hvor brukere av tinglysing og annen eiendomsinformasjon vil kunne få tilgang til opplysninger og veiledning i den enkelte kommune.

Både privatpersoner og næringsliv som må forholde seg til offentlige myndigheter i forbindelse med eiendom, har behov for god, samordnet informasjon om alle relevante forhold rundt eiendommen, samt veiledning vedrørende saksbehandling og regelverk. Kommunene er sentrale forvaltere av offentlige arealplaner, eiendomskartlegging, og andre kommunale bestemmelser.

Kartverket har et nært samarbeid med kommunene, og ved at Statens kartverk overtar ansvaret for tinglysingen vil forvaltningen av de eiendomsdata som staten har ansvaret for samles på ett sted i hvert fylke. Dette vil utvikle og forbedre publikumstjenesten lokalt ved at brukere av eiendomsinformasjon i fremtiden vil kunne få veiledning og opplysninger i den enkelte kommune. I tillegg vil samarbeidet mellom Statens Kartverk og Norsk Eiendomsinformasjon kombinere registrering av statlig eiendomsdata, tinglysingskompetanse og erfaring fra salg av eiendomsinformasjon.

Overføring av tinglysingen er et omfattende prosjekt som vil pågå over flere år. Justisdepartementet går inn for at tinglysingen i første omgang overføres til fylkesvise enheter tilknyttet Statens kartverk som allerede har kontorer i alle fylker. En stor del av det personalet som i dag arbeider med tinglysing i domstolene kan dermed gis tilbud om arbeid i Kartverket. Dette gjør det mulig å benytte den tinglysingskompetansen som i dag finnes i domstolene og reduserer samtidig ulempene for domstolsfunksjonærer som berøres av omleggingen.

Se flere pressemld. om politi og domstol: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingen er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene: Brukes de, må kilden (Statens kartverk) oppgis.