Historisk arkiv

Regjeringen foreslår reformer i politi og domstoler i Agder-fylkene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 11-2001
Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tel: 22 24 51 18 Informasjonskonsulent Lise Steensland, tel: 22 24 51 07

Regjeringens foreslår reformer i politi og domstoler i Agder-fylkene

I Aust-Agder skal Arendal politidistrikt bestå omtrent som i dag, men skifter navn. Vest-Agder pd i Mandal foreslås slått sammen med Kristiansand og politimesteren får hovedsete i Kristiansand. Domstolene i Aust-Agder samles i Arendal, mens den dømmende makt i Vest-Agder blir konsentrert til Farsund og Kristiansand.

Fredag la Regjeringen frem to stortingsmeldinger med forslag om å endre politi- og domstolsstrukturen i hele landet. Målet med politimeldingen er å bruke færre politifolk i ledelse og administrasjon og få flere ut i gata, noe som alt i alt skal gi en bedre polititjeneste. Politireformen gjør slutt på en 100 år gammel politistruktur. Samtidig ønsker Regjeringen å styrke domstolenes rolle som samfunnets fremste konfliktløser, ved å gjøre domstolene mindre sårbare og skape større fagmiljøer. Regjeringen har også lagt vekt på å bevare domstolenes nødvendige nærhet i distriktene.

I dag dekker Arendal politidistrikt hele fylket unntatt Setesdalskommunene Bykle, Valle, Bygland, Evje og Horness og Iveland. Disse kommunene dekkes av Kristiansand politidistrikt, noe som foreslås opprettholdt – da under det nye navnet Vest-Agder pd.

Arendal politidistrikt skifter navn til Aust-Agder pd. Departementet mener navnet er mer i samsvar med det geografiske området distriktet har ansvar for.

Forslaget lyder på at det nye Aust-Agder pd ikke skal dekke Lillesand og Birkenes slik Arendal gjør i dag, men at disse to lensmannsdistriktene skal overføres til det nye Vest-Agder pd i Kristiansand. Dette fordi distriktene anses for å være pendlingskommuner mot Kristiansand, og en sammenslåing til det nye distriktet anses derfor å være en tilpasning av politidistriktsgrensen til dagens samfunnsstruktur.

Dagens Vest-Agder politidistrikt "mister" Sirdal lensmannsdistrikt til fordel for det nye Rogaland politidistrikt og med samme begrunnelse som ovenfor. Kriminalitetsbildet ligger også til grunn for at Sirdal lensmannsdistrikt bør inngå i det nye, sammenslåtte Rogaland politidistrikt.

Vennesla og Iveland lensmannsdistrikt dekker for øvrig en kommune i hvert av Agder-fylkene, og det er ikke foreslått noen endring for dette. Det nye Vest-Agder politidistrikt får 17 driftsenheter og skal dekke en befolkning på 175.195 innbyggere fordelt på 12.521 kvadratkilometer.

Det nye Aust-Agder politidistrikt skal dekke en befolkning på 80.940 med sine ni driftsenheter. Totalt dekker distriktet 3.501 kvadratkilometer.

I Aust-Agder blir dagens tre domstoler slått sammen til én. For å skape større oversiktlighet for publikum erstattes benevnelsene byrett og herredsrett med tingrett. Den nye domstolen vil hete Aust-Agder tingrett og ligge i Arendal. Sammenslåingen blir gjort for å minske sårbarheten ved fravær og gjøre domstolene bedre rustet til å møte fremtidens krav. Publikums reisetid til domstolen vil uansett være kort sammenlignet med landet for øvrig.

Regjeringen går videre inn for å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved bl.a. å gi Statens kartverk ansvaret for tinglysingstjenesten. Målsettingen er at publikum i fremtiden skal få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på samme sted. (Se egen pressemelding om tinglysing).

Fem av Aust-Agders kommuner hører i dag under domstolen i Kristiansand. Fordi Lillesand og Birkenes oppfattes som pendlingskommuner til Kristiansand foreslås de også overført til domstolen samme sted. Med regjeringens forslag vil domstolen i Flekkefjord bli slått sammen med domstolen i Farsund, mens domstolen i Mandal blir overført til Kristiansand.

Med unntak av Kristiansand byrett er domstolene i Vest-Agder små i dag. Samtidig er en rekke sakstyper blitt vanskeligere, deriblant organisert og grenseoverskridende kriminalitet. Domstolene må dessuten i større grad enn før forholde seg til et internasjonalt regelverk. Sammenslåingene vil gjøre domstolene bedre rustet til å møte fremtidens krav. Endringene medfører ikke særlige ulemper for publikums reisetid til domstolene.

Vest-Agder vil etter forslaget ha to domstoler, nemlig Vest-Agder tingrett i Farsund og Midt-Agder tingrett i Kristiansand.

Se rikspressemld. om politi og domstoler: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingene er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene for dette fylket. Brukes de, må kilde (Statens kartverk) oppgis.