Historisk arkiv

Regjeringen med forslag om reform i politi og domstoler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 21-2001
Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tel: 22 24 51 18
Informasjonskonsulent Lise Steensland, tel: 22 24 51 07

Regjeringen med forslag om reform i politi og domstoler

Politietaten i Namdal må forholde seg til en felles distriktsledelse i Steinkjer. Dette er forslaget fra Regjeringen. Namdal og Inntrøndelag distrikter – med unntak av Stjørdal og Meråker lensmannsdistrikter – slås sammen til Nord-Trøndelag politidistrikt. Domstolene samles i Namdal og Steinkjer.

Fredag la Regjeringen frem to stortingsmeldinger med forslag om å endre politi- og domstolsstrukturen i hele landet. Målet med politimeldingen er å bruke færre politifolk i ledelse og administrasjon og få flere ut i gata, noe som alt i alt skal gi oss en bedre polititjeneste. Politireformen gjør slutt på en 100 år gammel politistruktur. Samtidig ønsker Regjeringen å styrke domstolenes rolle som samfunnets fremste konfliktløser, ved å gjøre domstolene mindre sårbare og skape større fagmiljøer. Regjeringen har også lagt vekt på å bevare domstolenes nødvendige nærhet i distriktene.

Regjeringen foreslår at Bjørnør lensmannsdistrikt (fra Uttrøndelag) innlemmes i nye Nord-Trøndelag politidistrikt.

Departementet mener det ikke vil være rasjonelt å opprettholde en egen politidistriktsledelse for et så lite distrikt som Namdal, og illustrerer dette blant annet med at Stjørdal lensmannsdistrikt alene har omtrent like mange forbrytelssessaker årlig som hele Namdal politidistrikt. Departementets forslag får støtte blant annet fra Norges Lensmannslag, politimesteren i Inntrøndelag og Steinkjer kommune.

Å overføre Stjørdal og Meråker lensmannsdistrikter, er begrunnet med sammenhenger mellom kriminalitet, og med felles samfunnsstruktur. Stjørdal ligger også geografisk mye nærmere Trondheim enn Steinkjer.

Det nye Nord-Trøndelag distrikt vil i folketall bli et av de minste i gruppen mellomstore distrikter (110.469), men vil være et av landets største distrikter når det gjelder areal (22.221 km2) og antall driftsenheter (19).

Fylket har i dag tre domstoler i Namsos, Steinkjer og Levanger. Når fylkets ene domstol nå lokaliseres til Namsos er det både av hensyn til ønsket om å begrense økninger i innbyggernes reisetid og hensynet til rent geografiske forhold. Namsos er nemlig det ene regionssenteret i fylket som ikke ligger i beltet langs Trondheimsfjorden.

Ved å overføre kommunene Meråker og Stjørdal til en domstol i Trondheim reduseres innbyggernes reisetid til domstolen. I Levanger og Steinkjer ligger domstolene geografisk nær hverandre. En sammenslåing av disse vil gi en hensiktsmessig størrelse på den nye enheten. Steinkjer har fått nye lokaler, og plassering av domstolen der vil gi best økonomi samtidig som reiseavstandene blir akseptable.

For å skape større oversiktlighet for publikum erstatter Regjeringen benevnelsene byrett og herredsrett, med tingrett. Domstolene i fylket vil etter forslaget være Namdal tingrett i Namsos og Inn-Trøndelag tingrett i Steinkjer.

Regjeringen går videre inn for å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved bl.a. å gi Statens kartverk ansvaret for tinglysingstjenesten. Målsettingen er at publikum i fremtiden skal få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på samme sted. (Se egen pressemelding om tinglysing).

Se rikspressemld. om politi og domstoler: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingene er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene for dette fylket. Brukes de, må kilde (Statens kartverk) oppgis.