Historisk arkiv

Regjeringens forslag om politi og domstoler: Sammenslåing i Hedmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 14-2001
Dato: 12.01.2001

Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tel: 22 24 51 18 Informasjonskonsulent Lise Steensland, tel: 22 24 51 07

Regjeringens forslag om politi og domstoler: Sammenslåing i Hedmark

Politimesteren skal sitte i Hamar etter at politidistriktene Hamar og Østerdal slås sammen. Deler av Kongsvinger politidistrikt slås sammen – med Romerike. Sorenskriverembetet i Solør foreslås lagt ned – mens lensmannskontorene i distriktet skal tilhøre to politidistrikt. Men Nord-Østerdal sorenskriverembete vil Regjeringen opprettholde.

Fredag la Regjeringen frem to stortingsmeldinger med forslag om å endre politi- og domstolsstrukturen i hele landet. Målet med politimeldingen er å bruke færre politifolk i ledelse og administrasjon og få flere ut i gata, noe som alt i alt skal gi oss en bedre polititjeneste. Politireformen gjør slutt på en 100 år gammel politistruktur. Samtidig ønsker Regjeringen å styrke domstolenes rolle som samfunnets fremste konfliktløser, ved å gjøre domstolene mindre sårbare og skape større fagmiljøer. Regjeringen har også lagt vekt på å bevare domstolenes nødvendige nærhet i distriktene.

En sammenslåing av politidistriktene vil legge til rette for en bedre samordning av kriminalitetsbekjempelsen i fylket, mener Regjeringen. Samtidig er det klart at lensmannsdistriktene Våler og Åsnes skal til Hedmark politidistrikt, mens Grue lensmannskontor skal til det nye politidistriktet Kongsvinger og Romerike som får politimesteren plassert i Lillestrøm. Solør-lensmennene inngår i dag felles under politimesteren i Kongsvinger.

Noe som vil prege begge de nye, sammenslåtte distriktene i Hedmark, er til dels lange avstander. Mer effektiv kriminalitetsbekjempelse i urbane strøk av politidistriktene vil også være positivt for resten av distriktet, påpeker Regjeringen. Reiseavstandene internt i politidistriktene vil imidlertid ha liten betydning for publikum, som fortsatt vil forholde seg til sitt lokale lensmannskontor eller politistasjon.

Grue orienterer seg sørover mot Kongsvinger, mens Åsnes og Våler har sin orientering mot Elverum og det nye sammenslåtte distriktet i nord. Det er begrunnelsen for at Solørs lensmannsdistrikter skal tilhøre hvert sitt politidistrikt.

Regjeringen foreslår at Nord-Østerdal sorenskriverembete opprettholdes, og at Solør legges ned.

Hedmark fylke har i dag fem domstoler, lokalisert til Kongsvinger, Flisa, Hamar, Elverum og Tynset. For snaut to år siden foreslo Strukturutvalget å redusere disse til tre lokalisert til Kongsvinger, Hamar og Elverum. Begrunnelsen for sammenslåingene var blant annet at domstolene måtte bli større for å bli mindre sårbar og dermed imøtekomme fremtidens krav.

Men for å holde publikums reisetid nede og bevare domstolenes tilstedeværelse i samfunnet, har Regjeringen valgt å opprettholde domstolen på Tynset. De samme hensyn finnes ikke for domstolen på Flisa, som foreslås nedlagt. Publikum vil riktignok få lengre reisetid, men en reisetid på mellom 30 og 40 minutter ligger godt innenfor det akseptable.

Domstolen på Flisa hører til de minste domstolene i landet, og ville i fremtiden blitt mindre enn det Regjeringen har definert som en nedre grense for en domstols størrelse. Kommunene Åsnes og Våler overføres til domstolen på Elverum, mens Grue kommune overføres til domstolen på Kongsvinger.

For å skape større oversiktlighet for publikum erstatter Regjeringen benevnelsene byrett og herredsrett, med tingrett.

Domstolene i Hedmark vil etter Regjeringens forslag være Glåmdal tingrett, Hedemarken tingrett, Sør-Østerdal tingrett og Nord-Østerdal tingrett.

Regjeringen går videre inn for å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved bl.a. å gi Statens kartverk ansvaret for tinglysingstjenesten. Publikum vil da i fremtiden kunne få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på ett sted i hvert fylke. (Se egen pressemelding om tinglysing).

Se rikspressemld. om politi og domstoler: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingene er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene for dette fylket. Brukes de, må kilde (Statens kartverk) oppgis.