Historisk arkiv

Sarpsborg blir "politi- og domstolsbyen" i Østfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 25-2001
Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tel: 22 24 51 18 Informasjonskonsulent Lise Steensland, tel: 22 24 51 07

Sarpsborg blir "politi- og domstolsbyen" i Østfold

Det nye Østfold politidistrikt skal ledes fra Sarpsborg. – Det vil være lite rasjonelt å opprettholde fire politidistrikt i Østfold, sier justisminister Hanne Harlem. Regjeringen foreslår videre at domstolene i Halden og Sarpsborg slås sammen til én domstol med sete i Sarpsborg.

Fredag la Regjeringen frem to stortingsmeldinger med forslag om å endre politi- og domstolsstrukturen i hele landet. Målet med politimeldingen er å bruke færre politifolk i ledelse og administrasjon og få flere ut i gata, noe som alt i alt skal gi en bedre polititjeneste.

Politireformen gjør slutt på en 100 år gammel politistruktur. Samtidig ønsker Regjeringen å styrke domstolenes rolle som samfunnets fremste konfliktløser, ved å gjøre domstolene mindre sårbare og skape større fagmiljøer. Regjeringen har også lagt vekt på å bevare domstolenes nødvendige nærhet i distriktene.

Halden- , Fredrikstad-, Moss- og Sarpsborg politidistrikter skal inngå i Østfold politidistrikt i Sarpsborg. Men dette vil altså ikke gjelde alle driftsenheter slik vi kjenner dem i dag, for Sarpsborg, Moss og Halden skal "avgi" lensmannsdistrikt til Follo.

Dette dreier seg om Askim, Trøgstad, Marker og Rømskog, Hobøl, Skiptvedt og Eidsberg.

Regjeringen har i sin vurdering lagt vekt på relativt korte avstander, særlige utfordringer for politiet knyttet til grenseoverganger, gode kommunikasjoner og et relativt begrenset areal, ved avgjørelsen om sammenslåing til ett politidistrikt i fylket.

Kriminaliteten synes å følge aksen E18 fra Ørje mot Oslo via Mysen og Askim, og E6 fra Svinesund mot Oslo via Sarpsborg og Moss. Harmoniseres distriktsinndelingen i forhold til dagens samfunnsstruktur og kriminalitetsbilde, legges det til rette for en bedre kriminalitetsbekjempelse, mener Regjeringen.

Samtidig påpekes det at dagens politidistriktsgrenser i enkelte tilfeller kan være til hinder for at felles eller grenseoverskridende kriminalitet blir fulgt opp etterforskningsmessig og påtalemessig så godt som den burde. Det vil også være mulig å effektivisere den operative tjenesten i distriktet med de relativt korte avstandene.

Østfold fylke har i dag fem domstoler i Moss, Fredrikstad, Sarpsborg, Mysen og Halden. Regjeringen foreslår nå å slå sammen domstolene i Halden og Sarpsborg til én domstol i Sarpsborg.

For snaut to år siden foreslo Strukturutvalgets flertall at Østfold skulle ha fire domstoler lokalisert i Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og på Mysen.

Regjeringen støtter utvalgets forslag om fire domstoler i fylket og domstolenes lokalisering, men har gjort noen endringer i hvilke kommuner som bør høre til domstolene. Bakgrunnen er at Regjeringen ønsker å gi fylkets domstoler en hensiktsmessig størrelse, samtidig som publikums reisetid til domstolene skal være akseptabel.

For å gi bedre samsvar med forslaget til politidistriktsinndeling vil Regjeringen foreslå at Hobøl kommune blir overført til domstolen på Mysen sammen med Skiptvet kommune.

Regjeringen går videre inn for å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved bl.a. å gi Statens kartverk ansvaret for tinglysingstjenesten. Målsettingen er at publikum i fremtiden skal få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på samme sted. (Se egen pressemelding om tinglysing).

For å skape større oversiktlighet for publikum erstatter Regjeringen benevnelsene byrett og herredsrett, med tingrett. Domstolene i Østfold vil etter forslaget være Moss tingrett, Fredrikstad tingrett, Heggen og Frøland tingrett, og Sarpsborg tingrett.

Se rikspressemld. om politi og domstoler: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingene er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene for dette fylket. Brukes de, må kilde (Statens kartverk) oppgis.