Historisk arkiv

Schengen er nær

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

25. mars trer Schengen-avtalen i kraft. Det betyr at fra og med den søndagen kan man passfritt passere grensene mellom land som er med i Schengen-samarbeidet. Ingen passkø, altså. Men fordi man ofte vil trenge identitetsbevis, for eksempel når man sjekker inn på hotell, er det likevel best å ta med seg passet når man skal utenfor Norden. For nordmenn er nemlig passet det eneste identitetsbevis som er godkjent utenfor de nordiske land. (14.03.2001)

Pressemelding

Nr.: 47 -2001
Dato: 13.03.2001
Kontaktperson: Informasjonssjef Bjørn Talén, telefon 22 24 51 09

Schengen er nær

25. mars trer Schengen-avtalen i kraft. Det betyr at fra og med den søndagen kan man passfritt passere grensene mellom land som er med i Schengen-samarbeidet. Ingen passkø, altså. Men fordi man ofte vil trenge identitetsbevis, for eksempel når man sjekker inn på hotell, er det likevel best å ta med seg passet når man skal utenfor Norden. For nordmenn er nemlig passet det eneste identitetsbevis som er godkjent utenfor de nordiske land.

Schengen-området omfatter 15 land: Belgia, Nederland, Luxembourg, Frankrike, Tyskland, Spania, Portugal, Hellas, Italia, Østerrike, Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge. Europas to passfrihetsområder knyttes dermed sammen.

Det er verd å merke seg at man fortsatt vil trenge pass for å reise til Storbritannia, Irland og Sveits. For trafikk inn og ut av Schengen-området er det passkontroll både ved inn- og utreise. Avtalen gjelder personkontroll. Varer og bagasje kan som før kontrolleres ved kryssing av grensen til Norge.

Å slippe passkø blir dermed den viktigste konsekvens av Schengen-avtalen for nordmenn flest. Dessuten blir det lettere for asylsøkere med oppholdstillatelse i ett Schengen-land å reise til et annet.

Avtalen innebærer også utvidet politisamarbeid for å bekjempe den økende organiserte, internasjonale kriminaliteten. Dessuten er Schengen informasjonssystem (SIS) opprettet for å bedre kontrollen ved passering av områdets ytre grenser. Norsk lovgivning ivaretar personvernet med hensyn til bruken av SIS.