Historisk arkiv

Små endringer for Oppland i regjeringens nye forslag om politi og domstolene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 17-2001
Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tel: 22 24 51 18 Informasjonskonsulent Lise Steensland, tel: 22 24 51 07

Små endringer for Oppland i Regjeringens nye forslag om politi og domstoler

Vestoppland politidistrikt og Gudbrandsdal politidistrikt består omtrent som i dag, ifølge Regjeringens forslag til ny politi- og domstolsstruktur. For Gudbrandsdal politidistrikt er det ikke foreslått noen endringer. Regjeringen velger videre å opprettholde fire av fem domstoler i Oppland.

Fredag la Regjeringen frem to stortingsmeldinger med forslag om å endre politi- og domstolsstrukturen i hele landet. Målet med politimeldingen er å bruke færre politifolk i ledelse og administrasjon og få flere ut i gata, noe som alt i alt skal gi oss en bedre polititjeneste. Politireformen gjør slutt på en 100 år gammel politistruktur. Samtidig ønsker Regjeringen å styrke domstolenes rolle som samfunnets fremste konfliktløser, ved å gjøre domstolene mindre sårbare og skape større fagmiljøer. Regjeringen har også lagt vekt på å bevare domstolenes nødvendige nærhet i distriktene.

Under tvil er Justisdepartementet kommet til at Gudbrandsdal politidistrikt, med politimesterembetet plassert i Lillehammer, ikke skal slås sammen med noe annet distrikt. Ei heller vil dette gjelde for Vestoppland (Gjøvik), men som "mister" Jevnaker lensmannsdistrikt. Dette distriktet blir overført til Nordre Buskerud politidistrikt (Ringerike).

Gudbrandsdal er ett av tre politidistrikt som ikke opplever endringer som følge av stortingsmeldingen "Politireform 2000". De to andre er Oslo og Asker og Bærum politidistrikt.

Opplands domstoler er også lite berørt av Regjeringens omstruktureringsplaner.

Oppland fylke har i dag fem domstoler – Brandbu, Fagernes, Gjøvik, Lillehammer og Vågå. For snaut to år siden foreslo Strukturutvalget å redusere antallet domstoler til to. Grunnen var blant annet at domstolene måtte bli større for å redusere sin sårbarhet og imøtekomme fremtidens krav.

Regjeringen vil likevel opprettholde fire av de fem domstolene i Oppland fylke, av hensyn til publikums reisetid og domstolenes tilstedeværelse i lokalsamfunnet. Dette gjelder blant annet domstolene i Nord-Gudbrandsdal og Valdres, som var foreslått overført til domstolene på henholdsvis Lillehammer og Gjøvik.

Domstolen på Brandbu slås sammen med domstolen på Gjøvik. For de som sogner til Brandbu-domstolen, blir det en liten økning i reisetid. For å korte ned reisetiden til innbyggerne i Jevnaker kommune, foreslår Regjeringen at kommunen i fremtiden sogner til domstolen på Hønefoss.

For å skape større oversiktlighet for publikum erstatter Regjeringen benevnelsene byrett og herredsrett, med tingrett. Domstolene i Oppland vil etter Regjeringens forslag være Valdres tingrett, Toten tingrett, Sør-Gudbrandsdal tingrett og Nord-Gudbrandsdal tingrett.

Regjeringen går videre inn for å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved bl.a. å gi Statens kartverk ansvaret for tinglysingstjenesten. Målsettingen er at publikum i fremtiden skal få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på samme sted. (Se egen pressemelding om tinglysing).

Se rikspressemld. om politi og domstoler: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingene er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene for dette fylket. Brukes de, må kilde (Statens kartverk) oppgis.