Historisk arkiv

Store politidistrikt i Troms og nordlige deler av Nordland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Nr.: 10-2001
Dato: 12.01.2001
Kontaktperson: Informasjonskonsulent Stig Kolstad, tel: 22 24 51 18 Informasjonskonsulent Lise Steensland, tel: 22 24 51 07

Store politidistrikt i Troms og nordlige deler av Nordland

Regjeringen foreslår endringer for politiet i Troms og Nordland. Politidistriktene Lofoten og Vesterålen, Narvik og Senja blir ett nytt distrikt. Det nye distriktet får navnet Midtre Hålogaland. For dagens Troms politidistrikt blir det små endringer. Domstolene i Troms opprettholdes helt uten endringer.

Fredag la Regjeringen frem to stortingsmeldinger med forslag om å endre politi- og domstolsstrukturen i hele landet. Målet med politimeldingen er å bruke færre politifolk i ledelse og administrasjon og få flere ut i gata, noe som alt i alt skal gi en bedre polititjeneste. Politireformen gjør slutt på en 100 år gammel politistruktur. Samtidig ønsker Regjeringen å styrke domstolenes rolle som samfunnets fremste konfliktløser, ved å gjøre domstolene mindre sårbare og skape større fagmiljøer. Regjeringen har også lagt vekt på å bevare domstolenes nødvendige nærhet i distriktene.

Noen lensmannsdistrikt vil gå fra de tre tidligere politidistriktene til andre distrikt.

Lensmannsdistriktene Hamarøy samt Værøy og Røst foreslås lagt under Salten politidistrikt. I tillegg foreslår departementet å overføre Tranøy og Berg og Torsken til Troms politidisrikt i Tromsø.

Det nye distriktet vil få hovedsete i Harstad og få 19 driftsenheter fordelt på 11.997 km2. Distriktet skal betjene 119.974 personer.

Reiseavstandene innenfor distriktet vil bli betydelige, med opp til fem timers kjøring en vei fra Lofoten til ledelsen i Harstad. Men publikum vil også i fremtiden forholde seg til sitt lokale lensmannskontor eller politistasjon. Det påpekes også at arbeidet med Lofotens fastlandsforbindelse er påbegynt, noe som ved en fullføring vil åpne for raskere og bedre kommunikasjon innad i et nytt, stort politidistrikt.

Regjeringen mener at en kryssing av fylkesgrensene ikke vil være til hinder for en bedre kriminalitetsbekjempelse, og at distriktet blir mer selvhjulpet av en sammenslåing som foreslått.

Regjeringen går inn for at lensmannsdistriktene på Senja samles innenfor Troms politidistrikt. I dag er det politifaglige ansvaret på øya delt mellom lensmannsdistrikter tilhørende Senja og Troms. Det har vært bred enighet om å samle disse lensmannsdistriktene under samme politidistrikt. Justisdepartementet lagt vekt på at kriminaliteten på Senja synes å ha forbindelser i retning av Tromsø, og at det er kortere avstand til Tromsø enn til Harstad.

Det øvrige av Senja politidistrikt foreslås slått sammen med deler av politidistriktene Lofoten og Vesterålen og Narvik.

Distriktsgrensene nordover mot Vestfinnmark opprettholdes. Ledelsen skal fortsatt sitte i Tromsø. Det nye Troms politidistrikt vil bli et av landets største distrikt i areal (23.077 km2), og ansvaret for et folketall på 114.631 vil bli fordelt på 12 driftsenheter.

Når det gjelder domstolene har Troms fylke i dag tre, som ligger i Tromsø, Harstad og Finnsnes. Det er flere grunner til at regjeringen foreslår å beholde disse domstolene i fylket. Reisetid for publikum til domstolene er et viktig hensyn. Regionsutviklingen i fylket gjør også disse tre stedene til naturlig lokalisering for domstoler i fylket.

Regjeringen går videre inn for å effektivisere og bedre tinglysingstjenesten ved bl.a. å gi Statens kartverk ansvaret for tinglysingstjenesten. Målsettingen er at publikum i fremtiden skal få alle offentlige opplysninger som trengs for eiendomsoverdragelser, pantsetting og byggesaker på samme sted. (Se egen pressemelding om tinglysing).

For å skape større oversiktlighet for publikum gis alle førsteinstansdomstolene benevnelsen tingrett.

Se rikspressemld. om politi og domstoler: www.odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressem

Stortingsmeldingene er tilgjengelige på: www.odin.dep.no/jd/norsk/publ/stmeld/

Her ligger også kart over forslagene for dette fylket. Brukes de, må kilde (Statens kartverk) oppgis.