Historisk arkiv

Tale ved pressekonferanse for presentasjon av BYPASS

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Statssekretær Øystein Mæland

Tale ved pressekonferanse for presentasjon av BYPASS

Oslo, 27. februar 2001

Prosjektet BYPASS er igangsatt fordi Justis-departementet vil prøve ut nye måter å bekjempe vold, kriminalitet og rasisme. I dette prosjektet har vi nå i første omgang satt inn ca 70 sivile vernepliktige i en koordinert innsats mot vold og rasisme. Det er første gang Justisdepartementet selv benytter sivile vernepliktige for formål innen justissektoren.

Ungdom i Oslo mellom 13 og 25 år er målgruppe for de vernepliktige som er med i prosjektet. De vernepliktige er utplassert på videregående skoler, i det kommunale ungdomsarbeidet, og hos humanitære organisasjoner. Det drives idrettsarbeid for ungdom som faller utenfor det vanlige idrettsmiljøet og tjenestepliktige har jobbet for aksjonen Gi rasismen rødt kort. En gruppe har vært med på å utvikle skuespill om vold og voldens konsekvenser. En spesiell gruppe innenfor BYPASS , Nettverkspatruljen, en gruppe på ca 20 vernepliktige, ferdes ute i det offentlige rom og noen utvalgte oppdragsgivere. Nettverkspatruljen er operativ i skoletiden og på kveldstid. Patruljen skal fylle et behov for trygghet og tilstedeværelse på de skolene som oppsøkes, i byens sentrum og på T-banen. Prosjektet drives bla i samarbeid med Oslo sporveier og Oslo Politidistrikt.

Alle de vernepliktige som deltar skal virke som gode rollemodeller. Tilstedeværelse, tilgjengelighet, gjenkjennelse skal være bærebjelker. Kort sagt skal de vernepliktige bidra til å styrke den sosiale kontrollen på de arenaer der de opptrer.

Den tjenesten de sivile vernepliktige her gjør er for det første i samvar med den pasifistiske overbevisning disse unge militærnekterne har. Ved å sette nettopp de sivile vernepliktige inn i kampen mot kriminalitet, vold og rasisme får vi motiverte og innsatsvillige deltagere. Det ligger også en stor verdi i at de sivile tjenestepliktige – i kraft av sin egen alder - er oppdatert på ungdoms-miljøene. Dette er ung arbeidskraft som ikke brenner ut eller blir for gammel.

For Justisdepartementet er dette arbeidet en del av den samlede innsats departementet gjør i kampen mot kriminalitet, vold og rasisme.

Politi, domstoler, fengselsvesen osv er innsats på høyt nivå. Dette er innsats på det man kan kalle lavnivå eller grunnplanet , på samme måte som innsats fra frivillige organisasjoner og private. Innsatsen her preges av lavt konfliktnivå, lave kostnader, trygghetskapende effekt og – tror jeg – meget god kriminalitets- forebyggelse. Fra Justisdepartementets side er vi glade for å ha disse ressursene å sette inn i kriminalitetsforebyggende arbeid.

BYPASS er nå et prøveprosjekt som skal vare til ut året. De foreløpige evalueringer ser positive ut. Dersom sluttevalueringen også blir positiv vil Justisdepartementet arbeide for videreføring, videreutvikling og utvidelse av prosjektet, slik at vi i fremtiden kan få se enda flere sivile tjenestepliktige midt i byens gater, på skoler og steder der ungdom ferdes.

VEDLEGG