Historisk arkiv

Statsråd Ellen Horn: Til deg som synes kultur er viktig!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Statsråd Ellen Horn:
Til deg som synes kultur er viktig!

Det moderne mennesket trenger mer enn materielle verdier. Vi trenger ikke bare noe å leve av, men også noe å leve for: Opplevelser, stimulans av følelser, historiefortelling. Vi trenger rom for refleksjon og ettertanke. Vi trenger glede og skjønnhet, provokasjon og uro. Vi trenger satsing på kultur, for vår fysiske og mentale helse.

Vår kulturpolitikk har som mål å fornye og vitalisere kulturlivet. Under mottoet "Mer penger til kultur, mer kultur for pengene" vil Arbeiderparti-regjeringen hvert år kraftig trappe opp bevilgningene til kultur frem mot vår 100-års feiring som selvstendig nasjon i 2005.

Opptrappingsplanen legger opp til en satsing på både profesjonell kunst, på det folkelige, frivillige, lokale kulturliv og festivaler, og på medier og idrett.

Vår kulturpolitikk skal både gi opplevelser av ypperlig kunst og kvalitet, og mulighet for den enkelte til å realisere sitt kreative potensial gjennom deltakelse.

Med vennlig hilsen

Ellen Horn
kulturminister

Arbeiderparti-regjeringens kulturløft frem mot 2005:

Identitet – kreativitet – opplevelse

Kunstopplevelser og kvalitet

  • Kulturinstitusjonene er kultur-Norges ryggrad. Etter en kritisk gjennomgang av organisering og ressursutnyttelse på scenekunst-, opera-, ballett- og orkesterfeltet, tas det sikte på å gi institusjonene de rammer som skal til for å sikre publikum over hele landet kunst- og kulturtilbud av høy kvalitet.
  • Å styrke norske kunstneres rammebetingelser er å utvikle et innovativt og kreativt Norge. Vi vil vurdere mulighetene for forbedringer av de statlige støtteordningene for kunstnere.
  • Vi vil ruste opp Norge som samtidskunst-nasjon. Særlig vil vi legge vekt på å ta igjen det forsømte innen rytmisk musikk, jazz og moderne dans.
  • Ny giv for norsk film! Filmsektoren er under omlegging. Ved hjelp av ny organisering og bedre støtteordninger og bedre samspill mellom privat og offentlig kapital, vil vi stimulere filmbransjen til å gi publikum flere og bedre norske filmer. Regjeringen styrker filmsektoren økonomisk, samtidig som vi vil ha mer ut av de offentlige kronene.
  • Norske billedkunstnere er på et meget høyt internasjonalt nivå, derfor er det besluttet å etablere et internasjonalt billedkunstsenter i Kunstnernes Hus. Sentret skal tilrettelegge besøksutveksling, gjesteatelier og stipendordninger, og forberede norsk deltakelse på kunstbiennaler og andre internasjonale mønstringer.

Tilgjengelighet , formidling og deltakelse

  • Kulturinstitusjonene må åpne seg mer og være tilgjengelige for folk når de ønsker det. Regjeringen har bedt våre museer og bibliotek vurdere å utvide åpningstidene. Målet er at flere bibliotek og offentlige museer skal holde åpent minst en kveld i uka.
  • Vi vil bedre og samordne markedsføringen av de ulike offentlig finansierte kulturtilbudene. Kulturnett-Norge på Internett skal i fremtiden være inngangsportalen til informasjon og dialog om kulturtilbudet i Norge.
  • Vi vil stimulere til økt samarbeid kulturinstitusjonene i mellom, - og mellom institusjonene og det frie kunstlivet. Vi oppfordrer kulturinstitusjonene til å styrke formidlingsarbeidet mot ulike publikumsgrupper, spesielt barn, unge og eldre.

Gode møteplasser og estetikk

  • Den offentlige samtale krever hensiktsmessige kulturelle møteplasser. Dette skal sikres gjennom fortsatt statlig støtte til de nasjonale kulturbygg.
  • Vi skal sikre samfunnets felles hukommelse inn i en elektronisk tidsalder. Gjennom arbeidet med å følge opp stortingsmeldingen om arkiv, bibliotek og museer er Kulturdepartementet nå i ferd med å følge opp en av de største og mest fremtidsrettede satsninger på kultursektoren noen sinne. Vi skal ruste opp og samordne institusjonene og vi skal ta den nye teknologien i bruk for å møte fremtiden.
  • Arkitektur og design er et satsingsområde. Det vil komme til uttrykk i både kultur-, nærings-, miljø-, by- og distriktspolitikken. Kvaliteten på våre fysiske omgivelser er uttrykk for vår kulturelle identitet. Staten spiller en sentral rolle som forbilde og pådriver når det gjelder kvalitet på offentlig rom og design.
  • Regjeringen vil kreve godt samarbeid mellom det private og det offentlige, lokalt og nasjonalt og på tvers av tradisjonelle sektorer, når det gjelder å forskjønne våre omgivelser. Vakre omgivelser skaper grunnlag for trivsel og livskvalitet, og gir inspirasjon og skaperglede.

Fellesskap og identitet

  • Norsk identitet er i endring, og vi ønsker et varmt og inkluderende samfunn.
  • Kulturlivet må bidra til integrasjon og gjensidig forståelse. Vi vil sikre kulturelt mangfold. Kunstnere med multietnisk bakgrunn må få slippe til - på lerretet, i mediene, på våre scener og konsertpodier.
  • For å følge opp de siste årenes flerkulturelle prosjektarbeid, vil vi kvalitetssikre og samordne den flerkulturelle innsatsen, og etablere en flerkulturell kompetansetjeneste/ internasjonalt kultursenter.

Barn og unge

  • Under presset fra den kommersielle medie- og underholdningsindustrien trenger barn et kulturtilbud, "den kulturelle skolesekken", som alternativ til Internett og TV-titting. Norske skolebarn skal få oppleve musikk, dans og teater, møte forfattere og billedkunstnere og lære sin historie å kjenne gjennom bibliotek- og museumsbesøk i lokalsamfunnet.
  • Barn og unge skal også sikres rike muligheter til utfoldelse innen musikk, dans, idrett og andre aktiviteter. Vi vil også i fremtiden legge vekt på å stimulere den frivillige aktiviteten som skjer i regi av lokale lag og organisasjoner.

Mediemangfold og ytringsfrihet

  • I lys av den teknologiske utvikling vil regjeringen legge frem en overordnet og prinsipiell mediemelding. Målet for mediepolitikken er å fremme demokrati, norsk språk og norske verdier. Norske historier skal fortelles til kommende generasjoner på norsk språk, gjennom mediene, gjennom aviser, Internett, radio og TV.
  • For å sikre mediemangfoldet og flere aviser vil regjeringen aktivt bruke pressestøtten, slik at den når dem som trenger den mest.
  • En hovedoppgave på mediefeltet er å sikre et sterkt NRK som en lisensfinansiert, reklamefri allmenkringkaster.
  • Vi vil evaluere Eierskapsloven for å forsikre oss om at vi innretter reguleringen av eierskap i mediene til beste for nasjonale interesser. V vil også lovfeste prinsippene i Redaktørplakaten.

Norsk språk og leseferdigheter

  • Globalisering og ny teknologi setter norsk språk under betydelig press, og vi vil satse på tiltak som sikrer norsk språk fortsatt dominans i landet vårt.
  • En språkmelding er under arbeid, og vi vil satse på stimuleringstiltak som fremmer leseglede og leselyst.

Kultur og næring

  • Samspillet mellom kultur og næringsliv representerer et viktig bidrag i fremtidens samfunn. Kulturens kreative kompetanse blir stadig mer interessant som ressurs for næringslivet. Regjeringen vil bidra til å synliggjøre de næringsmessige og distriktspolitiske gevinstene som en offensiv kulturpolitikk tilfører det norske storsamfunnet. Både som virkemiddel for å utvikle attraktive lokalmiljøer i distriktet så vel som i byene og for å skape tilhørighet, stimulere reiseliv og investeringer, parallelt med i sterkere grad å utvikle det kommersielle potensial som ligger i kunst og kultur.
  • Kultursektoren har utviklet seg til en vekstnæring av stor betydning, og kan bidra til å utvikle distrikts-Norge.
  • Medievirksomhet beveger seg i skjæringspunktet kultur og næring.
  • Sammen med Nærings- og handelsdepartementet har Kulturdepartementet avfyrt startskuddet for utformingen av en tiltaksplan for kultur og næring.

Idrett for alle

  • Regjeringen vil prioritere de lokale idrettslag og tilbud til barn og unge, og nærmiljøanlegg.
  • Kampen mot doping i idretten fortsetter med full styrke.