Historisk arkiv

EU-støtte til norske kulturprosjekter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 82/00
Dato: 26.10 2000
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Margaretha Østern, Kulturavd. tlf. 22 24 80 29

EU-støtte til norske kulturprosjekter

Tolv prosjekter med norsk deltakelse er tildelt støtte fra EUs kulturprogram Kultur 2000.

To prosjekter med norsk ledelse får støtte i kategorien ettårige prosjekt av nyskapende eller eksperimentell karakter: Hardanger Fartøyvernsenter får ca. 96.000 euro (ca. 768 000 kroner) til oppbygging av et kunnskapsnettverk om tradisjonell nordeuropeisk båt- og skipsbygging. BIT 20 Ensemble får nærmere 150.000 euro (ca. 1 200 000 kroner) til et samarbeid med et tysk og et fransk ensemble og med sentrale samtidskomponister for utvikling og framføring av ny musikk, bl.a. under Ultimafestivalen og festivalen i Darmstadt.

Norske kulturinstitusjoner deltar også i prosjekter på kulturarvsområdet: Museet for Samtidskunst er med i et prosjekt ledet av Guggenheim-museet i Bilbao. Norsk Arkitekturmuseum deltar i et italiensk prosjekt om 100 europeiske arkitekter i det 20. århundret. Forbundet Kysten er med på et svensk prosjekt ledet av Sjøhistoriska Museet. Digital Entertainment AS er med i et dansk prosjekt om arkitektur i Norden.

EU gir også støtte til europeiske nettverk av kunst- og kulturaktører som utvikler prosjekter organisert i flerårige samarbeidsavtaler. Støtten gis for maksimalt tre år og er begrenset oppad til 900.000 euro (ca. 7 200 000 kroner) for hvert prosjekt. I år blir det tildelt støtte til 7 nettverk innen musikk og 12 nettverk for kulturhistorie. Norge deltar i fire av nettverkene på musikkområdet: Ultima deltar i det fransk-ledede nettverket Reseau Varese. Norsk Musikkinformasjon deltar i IAMIC - International Association of Music Information Centers. Den Norske Opera deltar i et belgisk nettverk om operautdannelse. Landslaget for Spelemenn og Rikskonsertene er med på å etablere et nettverk innen tradisjonell musikk og dans. Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU) deltar i et av nettverkene om europeisk kulturhistorie.

Norsk kulturråd deltar i et samarbeidsprosjekt om bøker og lesing ledet av Litteraturrådet i Danmark.