Historisk arkiv

Innføring av privatkopieringsvederlag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 44b/00
Dato: 03.10.2000
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Bengt O. Hermansen,Medieavd. tlf. 22 24 80 42

Innføring av privatkopieringsvederlag

Kulturdepartementet vil i høst legge frem et høringsutkast om innføring av en ny vederlagsordning i åndsverkloven til fordel for rettighetshavere til lydopptak og film.

Bakgrunnen for forslaget er at den teknologiske utvikling har satt privatkopierings- regelen i åndsverkloven § 12 under press. Nye digitale lagringsmedier som DVD og nye digitale kilder for kopiering som digital kringkasting og Internett, muliggjør rask og billig fremstilling av private kopier som er like gode som originalen. Dette innebærer et økonomisk tap for rettighetshaverne.

Vederlagsplikten foreslås knyttet til lagringsmedier som er egnet til kopiering av lydopptak og film til privat bruk. Vederlaget foreslås fordelt individuelt til de berørte rettighetshaverne. I tillegg foreslås at en del av innkrevet vederlag fordeles kollektivt for blant annet å sikre nyskapende og mindre kommersiell kunstnerisk virksomhet.

Kulturdepartementet følger med dette opp anmodningen fra Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomité om et initiativ på området (jf. Budsjett-innst. S. nr. 2 (1998-99)). Forslaget sikrer også nordisk rettsenhet.