Historisk arkiv

Kulturbudsjettet på 3 772 mill kr vedtatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 103/00
Dato: 15.12.2000

Kulturbudsjettet på 3 772 mill kr vedtatt

- Er kulturarven i ferd med å bli redusert til en tilbudsvare på en markedsplass? spurte kulturminister Ellen Horn i Stortingsdebatten fredag om neste års kulturbudsjett. Hun viste til at dette spørsmålet står sentralt i Trøndelag Teaters nye oppsetning av Peer Gynt. Horn fastslo at globaliseringen er en sterk utfordring ikke minst for de små kulturer og språkområder, og sa seg glad for den brede politiske enighet i Stortinget om behovet for å satse på kultur.


Stortinget vedtok Kulturdepartementets budsjett på 3 772 millioner kroner for 2001.Gjennom budsjettforhandlingene i Stortinget mellom Arbeiderpartiet og sentrumspartiene fikk budsjettet en påplussing på nærmere 70 millioner kroner.

- Kulturpolitisk er det viktig å sikre en rik tilgang på historier fra vår egen virkelighet på vårt eget språk – i bøker, på teaterscenen og på kino. Stortingets behandling av meldingen om arkiv, bibliotek og museer varsler et løft for våre biblioteker, museer og arkiver. Stortinget har nå også gitt sin tilslutning til den modernisering og fornyelse regjeringen har foreslått for filmsektoren. Året 2001 blir starten på en ny epoke for norsk filmbransje, sa statsråd Horn.

- En stor utfordring mediepolitisk er å sikre allmennkringkasternes posisjon. NRK har vært den viktigste kulturformidleren i oppbyggingen av det moderne Norge. Mitt sterke ønske er at også fremtidens generasjoner får gleden av et sterkt NRK med både distriktssendinger – og alt fra barnetimen for de minste og seriøse nyhetsprogrammer – til norsk film og drama på skjermen, sa kulturministeren.

-Stortinget har sluttet opp om hovedlinjene for behandlingen av konsesjon for riksdekkende reklamefinansiert fjernsyn, fremholdt Horn. - Det er bred enighet om utlysingen, om innholdsmessige og økonomiske krav og om lokalisering i Bergen. Flertallet forutsetter at det skal kreves inn et vederlag, men ikke med auksjon. Statsråd Horn understreket at Kulturdepartementet i sin videre håndtering av saken vil legge dette til grunn.

Kulturministeren fremhevet også den kulturelle skolesekken som skal gi alle skolebarn i hele landet et tilbud om levende kunst og kultur. Hun viste til at kunstnere og kulturarbeidere i hele landet nå gleder seg til å fylle sekken med konkret innhold. På nyåret vil det bli holdt en idekonferanse om den kulturelle skolesekken.

- I året som kommer skal også kultursektoren være gjenstand for fornyelse, sa Ellen Horn. Prioriterte oppgaver er også å styrke kulturinstitusjonene og de frie kunstnernes vilkår. Opera-prosjektet i Bjørvika vil ha høy prioritet. Stram budsjettstyring skal vektlegges og fremdriften holdes, med sikte på at saken fremlegges for Stortinget våren 2002, sammen med den nasjonale plan for produksjon og formidling av opera og ballett i Norge.

- Vi skal også arbeide med scenekunstutvalgets utredning og en gjennomgang av orkesterfeltet, og med den store gjennomgripende kulturmeldingen. Viktig er også samordningen og økt innsats innenfor området offentlig rom, arkitektur og design. Og vi vil sette fortgang i arbeidet med å følge opp stortingsmeldingen om arkiv, bibliotek og museer, sa kulturminister Ellen Horn i Stortinget fredag.

Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09