Historisk arkiv

Kulturministrene avsluttet Nordisk Råd i Reykjavik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 89/00
Dato: 08.11.2000
Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. mobil 91 34 65 57

Kulturministrene avsluttet Nordisk Råd i Reykjavik

-Kulturen er et kjerneområde i det nordiske samarbeidet, og jeg skulle ønske at det kom klarere fram i budsjettet. Kulturbudsjettet burde økes, ikke reduseres, sier kulturminister Ellen Horn. Kulturbudsjettet som utgjør en femtedel av det totale nordiske budsjettet, er for 2001 på 143,1 mill. danske kroner, en reduksjon på 1,2 mill. kroner i forhold til i år.

I tillegg til å vedta neste års budsjett drøftet de nordiske kulturministrene på sitt møte i Nordens Hus onsdag bl.a. bruken av ca. 7 mill. kroner satt av til strategiske, politiske kultursatsinger. Midlene vil bli fordelt på kulturministrenes møte i mars neste år.

1,6 mill. danske kroner vil bli brukt til økt innsats mot fremmedfiendtlighet og rasisme. Kulturministrene er enige om å satse sterkere på tiltak som kan bidra til integrasjon av ikke-nordboere bosatt i Norden. De drøftet også på sitt møte hvordan de nordiske land bør ta vare på lærdommen fra Holocaust.

Andre satsingsområder neste år er barn og unge i Norden og i Nordens nærområder, Orkester Norden, den nordiske bibliotekuke, de frivillige organisasjoner samt økt bevilgning til Nordisk Kulturfond.