Historisk arkiv

Nye regler for billettstøtten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 107/00
Dato: 21.12.2000
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Roy Kristiansen, Medieavdelingen, tlf. 22 24 80 04

Nye regler for billettstøtten

Kulturdepartementet har som ledd i fornyelsen av den statlige filmpolitikken sendt forslag til endring av billettstøtteordningen for film på høring. Endringene skal bidra til at ordningen samsvarer bedre med formålet som er å stimulere til økt produksjon av filmer med et stort publikumspotensial og satsing av privat kapital i filmproduksjon. Ordningen skal fortsatt stimulere til produksjon av barnefilm.

Det er viktig å hindre at enkeltfilmer tar en for stor andel av offentlig støtte og at produsenter kan få mer i offentlig støtte enn de samlede produksjonskostnadene. Departementet foreslår derfor at:

  • det settes en øvre grense for offentlig støtte per film, begrenset oppad til 30 millioner kroner.
  • billettstøtte kun utbetales på grunnlag av besøk 12 måneder etter første premiere.

I tillegg foreslås en generell reduksjon av beregningsgrunnlaget for utbetaling av billettstøtte og begrensninger på hvor mye støtte utenlandske samproduksjoner kan motta.

For å stimulere til økt produksjon av filmer med et stort publikumspotensial foreslår departementet at det innføres en terskel på 15 000 solgte billetter før billettstøtte kommer til utbetaling. For å styrke tilgangen på privat kapital og øke publikumstilstrømmingen foreslår departementet at billettstøtten forbeholdes uavhengige produsenter.

Berørte parter kalles inn til et høringsmøte i januar 2001.