Historisk arkiv

Operaprosjektet i rute

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 33/00
Dato: 22.06.2000
Kontaktperson: Prosjektdirektør Arne Holen, Kulturavdelingen, tlf. 22 24 80 05

Operaprosjektet i rute

Arkitektkonkurransen

-Dette er en gledens dag! Vi har fått et spennende vinnerutkast av det norske arkitektfirmaet Snøhetta. Det bekrefter at norsk arkitektur hevder seg i internasjonal toppklasse. Grunnen er nå lagt for et flott, monumentalt operahus i Bjørvika, fastslår kulturminister Ellen Horn. Hun understreker at også de andre premierte og innkjøpte utkast viser interessante løsninger som kan gi verdifulle bidrag til utviklingen av prosjektet.

– Jeg vil takke juryen som har hatt en stor og krevende oppgave. De har nedlagt et imponerende arbeid med å vurdere de 236 forslagene som kom inn til arkitektkonkurransen. Jeg er også glad for den åpenhet de har lagt opp til med utstilling av forslagene slik at de er gjort tilgjengelig for publikum, sier statsråd Horn.

Vinnerutkastet skal nå bearbeides i henhold til juryens bemerkninger og innvendinger. Utkastets kostnader og volum må også analyseres nærmere i forhold til premissene for arkitektkonkurransen. Akustikkspørsmål må vies særlig oppmerksomhet for å oppnå et vellykket operahus. Når disse spørsmål er avklart høsten 2000, er det lagt til rette for å inngå kontrakt med arkitekt om oppdraget.

Operatomten

- Jeg er svært tilfreds med at staten og Oslo kommune nå er blitt enige om at prisen på operatomten skal fastsettes gjennom avtaleskjønn. Det vil umiddelbart bli satt i gang en prosess for å klargjøre premisser og fremdrift i denne saken, sier Ellen Horn. Byrådsleder Fritz Huitfeldt har gjort det klart at kommunen vil sørge for at staten får tilgang til tomten i god tid før byggearbeidene skal starte, slik at fremdriften av byggesaken kan holdes.

Reguleringsplan, grunnundersøkelser og forurensning

Statsbygg arbeider med en reguleringsplan for operatomten slik at planen kan være ferdig behandlet i Oslo kommune høsten 2001 før Stortingsproposisjon legges frem våren 2002.

Rapport fra grunnundersøkelser som Statsbygg har fått utført i vår, har ikke gitt noen overraskelser. Statsbygg opplyser at dybden til fjell stemmer bra med tidligere beregninger. Leiren er fastere enn tidligere antatt.

Forurensningen er i følge Statsbygg som tidligere anslått.

Status for prosjektet sommeren 2000
Etter stortingsvedtaket 15. juni 1999 har arbeidet med operaprosjektet vært konsentrert om sakene omtalt ovenfor. Styringsgruppen for prosjektet blir ledet av Kulturdepartementet, med medlemmer fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet, Statsbygg og Den Norske Opera.

Kulturdepartementet tar sikte på i 2002 å legge frem for Stortinget en proposisjon som klargjør alle vesentlige spørsmål, slik at Stortinget våren 2002 kan fatte vedtak om bindende kostnadsramme og byggestart på nyåret 2003. Dette er i tråd med fremdriftsplanen som ble lagt frem i operaproposisjonen.