Historisk arkiv

Oppnevning av utvalg for å vurdere scenekunstfeltet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 40/00
Dato: 09.08.2000
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Kjell Myhren, Kulturavdelingen, tlf. 22 24 80 01

Oppnevning av utvalg for å vurdere scenekunstfeltet

Et utvalg som skal vurdere scenekunstfeltet ble oppnevnt i statsråd fredag. Arbeidet i utvalget skal være sluttført og utredningen overlevert til Kulturdepartementet senest i desember 2001. Utredningen skal danne grunnlag for en stortingsmelding om scenekunst. mandatet legger opp til en bred gjennomgåelse av hele teaterfeltet og utredningsutvalget er derfor satt sammen av personer med betydelig kompetanse når det gjelder teater- og kulturspørsmål, statlig og kommunal økonomi og offentlige organiserings- og styringsformer. Utvalget skal ledes av administrerende direktør Lars Haukaas.

Scenekunst er det klart største enkeltområdet innenfor Kulturdepartementets budsjett. Staten bidrar med fra 70 til 100 prosent av det offentlige tilskuddet til 15 teatre, Den Norske Opera og dansekompaniet Carte Blanche. I tillegg kommer Riksteatret som er en statsinstitusjon. Staten yter også tilskudd til seks distriktsoperatiltak. For 2000 er det satt av 705 mill. kroner til scenekunstinstitusjoner. Dette utgjør om lag 20 prosent av departementets samlede budsjett. I tillegg kommer overføringer til frie sceniske grupper. Oppslutningen om teaterinstitusjonene er relativt stabil med omkring
1,2 millioner besøk per år.

Kulturdepartementet arbeider med en egen utredning for å utvikle en nasjonal plan for produksjon og formidling av opera og ballett. Utredningen om scenekunst skal derfor ikke omfatte opera og ballett.

Utvalgets mandat og oversikt over utvalgets medlemmer følger vedlagt.

Mandat for og sammensetning av utvalg som skal vurdere scenekunstfeltet

Hovedmålene for scenekunstfeltet er å sikre flest mulig tilgang til opplevelse av teater, opera og dans av høy kunstnerisk kvalitet, å fremme kunstnerisk fornyelse og å sikre god og målrettet ressursutnyttelse. Utvalget skal med dette utgangspunkt vurdere om dagens struktur av institusjoner og frie grupper, finansieringsordninger, eierskap og andre eksterne rammebetingelser, samt institusjonsinterne forutsetninger er godt nok innrettet for å nå målene for området. Utvalget skal vurdere Riksteatrets virksomhet. Utvalget skal foreslå tiltak for bedre måloppnåelse.

Utvalget skal som en del av sitt arbeid:

  1. Beskrive status for og utviklingen av norsk scenekunst de siste 20 år med hensyn til blant annet:
  • Offentlige finansieringsordninger
  • Geografisk fordeling av institusjoner/tiltak
  • Geografisk og ressursmessig fordeling av det samlede tilbudet av scenekunst
  • Tilbudet av scenekunst til barn og unge
  • Nøkkelindikatorer for den enkelte virksomhet/tiltak, bl.a.:
  • Organisatoriske forhold, herunder bemanning og organisering av produksjonen
  • økonomiske forhold, herunder offentlige tilskudd og egeninntekter
  • Den kunstneriske virksomheten, herunder antall oppsetninger og forestillinger totalt og for barn/unge, ny norsk dramatikk og turneer og gjestespill.

Utvalget bes vurdere hvordan innhenting, analyse og presentasjon av data kan ivaretas fullgodt på en måte som er minst mulig arbeidskrevende for virksomhetene.

  1. Analysere og vurdere dagens rammebetingelser, blant annet finansieringsordninger og lov- og avtaleverket for scenekunstfeltet samlet, for institusjoner og for ulike grupper av tiltak. I denne sammenhengen skal det særlig gjøres rede for faktorer som har betydning for omfang og kvalitet på produksjon og formidling, og som hemmer/fremmer kostnadseffektivitet, samarbeid og omstilling, samt foreslå eventuelle tiltak.
  2. Vurdere hvordan kunstnerisk nyskaping i produksjon og formidling kan fremmes og stimuleres, også i et internasjonalt perspektiv.
  3. Vurdere hvordan scenekunstvirksomhetene kan gjøre nytte av ny teknologi for å bedre tilgjengelighet og styrke formidling.
  4. Vurdere hvordan en kan sikre at institusjonene disponerer en tilstrekkelig del av sine samlede inntekter til vedlikehold av lokaler og utstyr og til andre avsetninger for å møte fremtidige uforutsette forhold.
  5. Analysere og vurdere hvordan organiseringen av institusjonene, herunder de interne styringssystemene kan sikre god økonomistyring, kostnadseffektivitet og produktivitet.
  6. Analysere, vurdere og eventuelt foreslå endringer i ansvars- og rollefordelingen for alle deler av scenekunstfeltet m.h.t. finansielt ansvar, eierskap, styreoppnevninger m.m. mellom de offentlige myndighetene på ulike forvaltningsnivå.
  7. Drøfte hva "kvalitet" innebærer i scenekunstsammenheng og fremme forslag til tiltak for å fremme, vurdere og belønne høy kvalitet.
  8. Vurdere statens hovedmål, resultatmål og -indikatorer for scenekunstfeltet og eventuelt foreslå endringer.

Utredningsutvalget skal legge til grunn at summen av dagens offentlige overføringer til teatersektoren ikke skal utvides. Forslag som betinger økninger i bevilgningsnivå skal således også omfatte forslag om tilsvarende besparelser. Scenekunstfeltet skal også framover omfatte et fåtall institusjoner med en nasjonal/internasjonal rolle og et større antall institusjoner med en regional/lokal funksjon.

Arbeidet i utvalget skal være sluttført og utredningen overlevert til Kulturdepartementet senest i desember 2001.

Utvalgsmedlemmer:

administrerende direktør Lars Haukaas, leder

direktør Geir Bergkastet

administrerende direktør Kjell Bjordal

teatersjef Bentein Baardson

dramaturg Halldis Hoaas

skuespiller Agnete Haaland

professor Jørn Rattsø

teatersjef Asko Sarkola

dramatiker Eva Sevaldson

ekspedisjonssjef Vidar Oma Steine

teatersjef Catrine Telle

informasjonssjef Tove Veierød

fungerende avdelingsdirektør Torunn Willadssen