Historisk arkiv

Regjeringen satser på kunst og kultur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 45/00
Dato: 04.10.2000
Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

Kulturminister Ellen Horn om 2001-budsjettet:

Regjeringen satser på kunst og kultur

-Regjeringen vil ruste opp kultur-Norge frem mot 2005, sier kulturminister Ellen Horn. Hun fastslår at globalisering og ny informasjonsteknologi krever bevisst og aktiv satsing på den nasjonale kulturen, på norsk språk og norske verdier i et nytt millenium. Årets budsjettforslag er første skritt på veien, sier hun og understreker samtidig at kulturbudsjettet er stramt. Budsjettforslaget er på 3697,8 mill. kroner, en økning på 5 prosent.

-Ved siden av satsingen den kulturelle ryggsekken til alle barn i grunnskolen, økt pressestøtte og bredbånd til landets biblioteker, er styrking av norsk filmproduksjon den ubetinget største enkeltsak i kulturbudsjettet for 2001, sier Ellen Horn. -Ved hjelp av mer hensiktsmessig og målrettet organisering av støtte-ordningene og utvidete rammer til filmproduksjon, er det vårt ønske å gi norsk filmbransje ytterligere vind i seilene, etter et godt filmår i 2000. Høyere aktivitet vil gi høyere kvalitet , sier kulturminister Ellen Horn, som håper på større publikumsinteresse for norsk film.

-Når vi i årets kulturbudsjett kan presentere flere nye satsinger og opprettholdelse av realnivået til institusjoner og kulturtiltak, er det resultat av beinhard prioritering, og kutt på bevilgningen til Norsk Kulturfond, til Fond for lyd og bilde og til lokale og regionale kulturbygg, sier hun. - Vi har lagt vekt på sikring av uerstattelige verdier som ved Nasjonalbiblioteket og på Aulestad, og på igangsetting av få utvalgte byggeprosjekter. I hovedsak satses det på aktivitet, særlig rettet mot barn og ungdom.

Kulturminister Horn opplyser for øvrig at kultursektoren skjermes mot innføring av merverdiavgift på tjenester.

  • Den kulturelle skolesekken

Alle barn i grunnskolen skal få en kulturell skolesekk. Kulturdepartementet vil legge til rette for at skolebarn skal få oppleve levende kultur og få et aktivt og positivt forhold til kulturytringer av alle slag. Tiltaket skal utvikles i nært samarbeid med kommunene og skoleverket. En idé- og informasjonskatalog skal være tilgjengelig for grunnskolen ved skoleårets start i 2001. Over Kulturdepartementets budsjett i 2001 er det foreslått bevilget 15 mill. kroner.

  • Bredbåndtilknytning i folkebibliotekene

Som ledd i regjeringens handlingsplan for bredbåndutbygging i Norge er det foreslått satt av 15 mill. kroner. Folkebibliotekenes funksjon som ressurssentre for lokaladministrasjonen og det lokale næringsliv vil bli styrket slik at flest mulig har tilgang til moderne datatjenester.

  • Ny filmoffensiv

Filmsektoren økes med 58,9 mill. kroner, til ca. 190 mill. kroner.

Alle offentlige tilskudd til film foreslås samlet i ett nytt fond – Norsk filmfond.

Norsk film A/S foreslås delt. Filmstudioet drives videre som eget selskap, mens statlig eierskap i produksjonsselskapet avvikles.

Det foreslås etablert et nytt statlig kompetanse- og utviklingssenter for filmmiljøet –

Norsk filmutvikling – som får ansvaret for å videreføre utviklingsoppgavene til produksjonsselskapet, og skal også ta hånd om en ny utvidet novellefilmordning. Statens studiesenter for film vil inngå i det nye senteret.

Både Norsk Filmfond og Norsk Filmutvikling er tenkt lokalisert i Filmparken på Jar. Her skal det dynamiske sentrum for norsk filmproduksjon fortsatt være, med både kreativ og finansiell kompetanse.

Kulturdepartementet vil foreslå å opprette et bransjeråd på filmfeltet. Den endelige utformingen av de ulike innretningene vil skje i nær dialog med filmbransjen.

  • Økt pressestøtte

Trenden med nedprioritering av avisene gjennom kutt i pressestøtten blir snudd med dette budsjettforslaget. For første gang på flere år øker pressestøtten. Tilskuddet til produksjon av aviser foreslås styrket med 15,8 mill. kroner. Dette er en økning på 9,6 pst. Tilskuddet til samiske aviser foreslås økt med 25 pst, fra 8 mill. kroner i 2000 til 10 mill. kroner i 2001.

  • Byggeprosjekter

Det foreslås midler til å komme i gang med byggingen av underjordisk magasin ved Nasjonalbiblioteket. Over Arbeids- og administrasjonsdepartementets budsjett er det foreslått en startbevilgning på 12 mill. kroner. Det er ellers lagt inn investeringsmidler til igangsatte prosjekter ved Rogaland Teater (15,0 mill. kroner), Kunstnernes Hus (10,0 mill. kroner) og Nes Verk (4,0 mill. kroner), samt til nye tiltak ved Det Norske Teatret (5,5 mill. kroner), Den Norske Opera (2,5 mill. kroner), Norsk Folkemuseum (3,5 mill. kroner), Jærmuseet (2,0 mill. kroner) og Vestlandske Kunstindustrimuseum (2,8 mill. kroner).

Følgende fylkestusenårssteder får investeringsmidler i 2001: Oppland (1,8 mill. kroner), Hedmark (0,7 mill. kroner), Vestfold (8,5 mill. kroner), Sør-Trøndelag (1,0 mill. kroner) og Nord-Trøndelag (3,0 mill. kroner).

  • Tilskuddsordningen for frivillige organisasjoners lokale lag og foreninger

En økning på 3,9 mill. kroner til 11,5 mill. kroner er satt av til de frivillige organisasjonene på kulturfeltet. Midlene fordeles med 9,1 mill. kroner til musikkfeltet og 2,4 mill. kroner til amatørteaterfeltet.

  • Satsing på arkitektur og design

Det legges opp til en tiltakspakke på 4 mill. kroner, hvorav tilskuddet til Norsk Form er foreslått økt med 1,9 mill kroner til 15,5 mill. kroner. Økningen omfatter ellers prosjektmidler til Utsmykkingsfondet for offentlige bygg, Norsk Arkitekturmuseum og Kunstindustrimuseet i Oslo.

  • Institusjoner og tiltak som blir styrket

I budsjettforslaget er en del institusjoner og tiltak prioritert for en styrking av driftsrammen. Dette gjelder bl.a.: Nasjonalgalleriet, 1,8 mill. kroner til drift og sikring av samlingene. Den Norske Opera og Det Norske Teatret fått en økning i tilskuddet på henholdsvis 8,3 og 3,8 mill. kroner. Agder Teater har fått en økning på 1,2 mill. kroner, Rogaland teater 1,8 og Hålogaland teater 0,7 mill. kroner. Tromsø Symfoniorkester har fått en økning på 1,5 mill. kroner og Kristiansand Symfoniorkester 0,8 mill. kroner. Avsetningen til musikkensembler under Norsk kulturfond er foreslått økt med 0,5 mill. kroner, og Norsk Jazzforum får en økning på 0,9 mill, inkludert 0,5 mill til jazzscenen Blå.

Maihaugen, De Sandvigske Samlinger Samlingerpå Lillehammer, foreslås økt med 2,8 mill. kroner. 1,0 mill. av økningen skal gå til opprusting av Aulestad. Økningen omfatter bl.a. 0,4 mill. kroner i statlig driftstilskudd til Norges Olympiske Museum, under forutsetning av at Lillehammer kommune og Oppland fylkeskommune yter tilsvarende tilskudd.

Tilskuddet til Nynorsk Kultursentrum er foreslått økt med 0,9 mill. kroner, Jugendstilsenteret i Ålesund er foreslått styrket med 1,0 mill. kroner.

  • To nye statsstipendiater

Nye statsstipend blir foreslått tildelt dominikanerinne dr. theol. Else-Britt Nilsen, Oslo og forfatter Jon Fosse, Bergen.

  • Økt satsing på norsk kultur i utlandet

Regjeringen vil trappe opp Norges kulturformidling til og fra utlandet. Den økte satsingen vil bli gjennomført i et samarbeid mellom Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet, som får en opptrapping på 5 mill. kroner på sitt budsjett til dette formålet. Utenlandssatsingen vil skje i et tett og åpent samarbeid med kunstnerne og kulturinstitusjonene.