Historisk arkiv

Utfordring å bevare elektroniske arkiver

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 98/00
Dato: 29.11.2000
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Stein Sægrov, Kulturavdelingen, tlf. 22 24 80 26

Utfordring å bevare elektroniske arkiver

- Vi må hindre at sporene bak oss blir borte mens vi går. Det er dramatisk hvis vi ikke makter utfordringene med å bevare de elektroniske arkivene, sa kulturminister Ellen Horn onsdag under presentasjonen av en rapport fra Riksarkivaren og Kulturdepartementet i forbindelse med Regjeringens handlingsplan for IT – eNorge.

- Stadige endringer i programvare og maskinelt utstyr kan gjøre elektronisk informasjon utilgjengelig for ettertiden hvis det ikke iverksettes spesielle tiltak. Da vil mange av sporene etter forvaltningens virksomhet forsvinne og vi vil miste mye av kildegrunnlaget for fremtidig forskning. Derfor er Riksarkivets offensive holdning i arbeidet for å finne løsninger for å bevare elektronisk arkivinformasjon så viktig, sa statsråd Horn.

Utfordringene knyttet til elektroniske arkiver er nærmere behandlet i stortingsmeldingen om arkiv, bibliotek og museer, som Stortinget skal behandle fredag 1. desember. I sin innstilling går flertallet i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen inn for at Arkivverket blir satt i stand til å ta seg av de krevende oppgavene med å bevare elektronisk arkivmateriale.

Kulturminister Ellen Horns tale i Riksarkivet 29.11.2000, "Bevaring av elektronisk arkivmateriale" blir lagt ut på Internett: odin.dep.no/kd/norsk/aktuelt/taler/statsraad_a/

 

Mer informasjon om månedsrapport nr. 3: www.enorge.dep.no