Historisk arkiv

Vellykket anti-dopingkonferanse i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 93/00
Dato: 16.11.2000
Kontaktperson: Kst.ekspedisjonssjef Paul Glomsaker, Idrettsavd., tlf. 22 24 80 52

Vellykket anti-dopingkonferanse i Oslo

-Norge skal være i fronten i anti-dopingarbeidet, fastslo statsminister Jens Stoltenberg på den store internasjonale anti-dopingkonferansen i Oslo torsdag. –Idrett er viktig for helse og trivsel for mennesker over hele verden. Doping skal ikke få lov til å ødelegge idretten. Vi skal bekjempe dopingproblemet nasjonalt og internasjonalt, gjennom lover og regler, holdningsarbeid og forskning. Myndigheter og idrettens organer må sammen finne fram til de beste løsningene, sa statsminister Stoltenberg.

Konferansen i Oslo som ble ledet av kulturminister Ellen Horn sammen med ministrene fra Australia og Canada, samlet representanter fra regjeringene i rundt 30 land. Sluttkommunikéet fra IICGADS-møtet (The International Intergovernmental Consultatative Group on Anti-Doping in Sport) slår fast at kampen mot doping i idretten skal legge vekt på

-strategier for etablering av nasjonale anti-doping programmer
-utvikling av regjeringssamarbeid i regioner for å fremme anti-doping initiativ
-økonomiske regjeringsbidrag til WADA (The World Anti-Doping Agency)
-internasjonal harmonisering av lover og regler mot doping

Konferansen sluttet seg til et forslag om at regjeringene skal bidra med 50 prosent av finansieringen av WADA fra 1. januar 2002. Forutsetningen er at WADA fra 30.mars neste år får på plass en strategisk plan for sin virksomhet, en femårs budsjettplan, solide regnskapssystemer og en klar organisasjonsstruktur.

En arbeidsgruppe skal utarbeide forslag til hvordan regjeringenes bidrag til WADA skal fordeles på det enkelte land. Spesiell vekt skal legges på økonomisk yteevne og graden av deltakelse i internasjonale idrettskonkurranser.

Neste ministerkonferanse om anti-doping vil bli holdt i Sør-Afrika i 2001, trolig i mai måned.