Historisk arkiv

1 million kroner til WADA: Regjeringen styrker innsatsen mot doping

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 72/01
Dato: 30.05.2001
Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

1 million kroner til WADA:

Regjeringen styrker innsatsen mot doping

Kulturdepartementet setter nå i verk flere tiltak og vil gi om lag én million kroner til det internasjonale antidopingbyrået WADA årlig.

Statssekretær Roger Ingebrigtsen deltar på møtet i Cape Town i Sør-Afrika onsdag og torsdag i rådgivningsgruppen om internasjonale antidopingspørsmål. Myndigheter fra alle verdensdeler vil drøfte statlige bidrag til finansieringen av WADA. Møtet er en oppfølging av Oslo-møtet i november i fjor.

- Vi må satse maksimalt i kampen mot doping. Episodene under Ski-VM i Lahti er et bevis på det. Den finske regjering har grepet fatt i problemene, og ved hjelp av WADA har man fått et organ som kan ta et ansvar også internasjonalt, sier Ingebrigtsen. Han understreker at arbeidet fram mot vinter-OL i 2002 vil gi et svar på hvor det internasjonale antidopingarbeidet står.

- WADA har vært i sterk utvikling og vist seg levedyktig. For å skape en handlekraftig organisasjon fremover, er det viktig at de enkelte land bidrar. Norge vil trolig gi ca. 1 million kroner årlig.

Norge vil også bidra i det internasjonale antidopingarbeidet gjennom bilateralt samarbeid. Store idrettsnasjoner som Sør-Afrika og Kina er land vi ønsker å videreføre samarbeidet med. Disse landene er begge sentrale i idrettsarbeidet på hvert sitt kontinent, og er dermed brohoder i antidopingarbeidet, påpeker statssekretær Ingebrigtsen.

- Også med Frankrike er Kulturdepartementet i ferd med å utvikle idrettssamarbeidet bl.a. på antidopingområdet. Frankrikes rolle i antidopingarbeidet, bl.a. i oppfølgingen av dopingavsløringene i Tour de France, er udiskutabel.

Ingebrigtsen er glad for at Regjeringen er godt i gang med tiltak for å styrke kampen mot doping i Norge, og nevner bl.a. at:

  • et lovforslag som forbyr erverv, besittelse og bruk av dopingmidler vil legges fram om kort tid
  • arbeidet med opprettelse av et uavhengig antidopingorgan er godt i gang, ledet av professor dr. juris Geir Woxholth
  • Regjeringen har i 2001 økt støtten til antidopingarbeid i regi av NIF med ca. 10%
  • forskningsarbeidet vil bli styrket gjennom bilaterale avtaler og økt ressurstilgang.