Historisk arkiv

Ellen Horn om NRKs fremtid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 09/01
Dato: 25.01.2001
Kontaktperson: Fung. ekspedisjonssjef Roy Kristiansen, Medieavdelingen, tlf. 22 24 80 04

Ellen Horn om NRKs fremtid

- For Regjeringen og for meg som kulturminister er det et mål å sikre NRK de best mulige rammer for å møte konkurransen i den nye medievirkeligheten, sa statsråd Ellen Horn på Kringkastingsrådets møte torsdag.

- De veivalg vi nå gjør for NRK, er veivalg med konsekvenser for norsk kulturs fremtid og av stor betydning for samfunnsutviklingen. Norsk identitet i et nytt årtusen vil preges av hvordan vi takler de utfordringer som NRK nå er stillet overfor, sa Ellen Horn.

Statsråden avviste spådommer om at lisensen vil falle bort i en digital fremtid. - Men hvis NRKs legitimitet og posisjon i samfunnet forsvinner, vil også lisensen dø. Viljen til å kjempe for en reklamefri og uavhengig allmennkringkaster har vi i Arbeiderpartiet og Regjeringen, sa hun.

Hun understreket at det statlige eierskapet av NRK må utøves på et overordnet nivå. - Noen har feiltolket dette som en form for passivitet hos eieren. Men denne ansvarsfordelingen vil på lang sikt tjene NRK og den frie og uavhengige allmennkringkastingen.

Kulturminister Horn viste til uriktige presseoppslag og understreket at NRK-styret som ble valgt forrige fredag selvsagt har Regjeringens og Kulturdepartementets fulle støtte. Styret vil videreføre arbeidet med en strategi for NRK i den digitale medieverden, arbeidet med å få økonomien i balanse og med tilsetting av ny kringkastingssjef.

- Siden NRK ble omdannet til aksjeselskap i 1995 har styret hatt ansvaret for tilsetting av kringkastingssjef. Det er en garanti for at det er rent faglige vurderinger, ikke partipolitiske hensyn, som legges til grunn for valg av kringkastingssjef, sa statsråd Horn og tilføyde at politisk erfaring heller ikke må være til hinder for å få stillingen.

- I forkant av tilsettingsprosessen ser jeg det ikke som unaturlig at eieren uttrykker krav og forventninger til stillingen som kringkastingssjef, slik jeg også har gjort overfor både tidligere og nåværende styreleder. Det må være en person med bred kompetanse, ikke minst når det gjelder samfunn og kultur, en dyktig leder og strateg, og en person som både kan samarbeide og kommunisere med sine ansatte, sitt styre og omgivelsene for øvrig, sa kulturministeren.

Statsråd Horn fastslo at NRKs kulturpolitiske rolle representerer selve eksistensberettigelsen for NRK. - Jeg ville se det som kulturpolitisk særdeles uheldig, dersom NRK bare skulle gjøre sine programmessige prioriteringer etter lytter- og seeroppslutning. Verken NRK eller vi lyttere og seere er tjent med det, sa hun.

- Kringkastingssjefen har kommet med forslag om at NRK må få det han har kalt profesjonelle eiere. Telenor og Statoil er nevnt i denne sammenheng. Disse selskapene har som mål høyest mulig avkastning på kapitalen som arbeider i selskapet. Det verken kan eller skal være målet for en institusjon som NRK. For øvrig, NRK har en profesjonell eier som har visjoner og mål, forventer resultater og vil NRKs beste. Og den eieren er Kulturdepartementet, sa statsråd Horn.

- Jeg mener at NRK må ha en sterk markedsposisjon også i fremtiden. Uten store investeringer knyttet til digitalisering vil NRK bli liten og svak og dø ut som reklamefri allmennkringkaster. Jeg skal gjøre mitt beste for at det ikke skjer, men er avhengig av at NRK i nær fremtid presiserer eksakt hvor store behovene knyttet til digitalisering er.

Når resultatet av forhandlingene mellom NRK, TV2 og Telenor om en felles digital satsing foreligger, vil jeg vurdere nærmere om det skal stilles særskilte midler til disposisjon for NRK til dette samarbeidet.