Historisk arkiv

Filmarven skal ikke selges

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 57/01
Dato: 07.05.2001
Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

Filmarven skal ikke selges

Regjeringen vil sikre det norske fjernsyns- og kinopublikum muligheten til å se etterkrigstidens filmproduksjon. Kulturdepartementet har besluttet at katalogen ikke skal selges.

- For oss er det avgjørende viktig å sikre at så mange som mulig får se så mange som mulig av filmene i katalogen til Norsk Film A/S, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen.

I Revidert nasjonalbudsjett (RNB) fredag vil regjeringen slå fast at filmkatalogen skal forbli i fellesskapets eie - og forvaltes ut fra kulturpolitiske prinsipper.

- Denne beslutningen innebærer at staten beholder selve filmkatalogen. Men vi må endre eierskap ettersom det statlige engasjementet i produksjonsselskapet Norsk Film A/S skal avvikles.

Dette har allerede Stortinget samtykket i. Kulturdepartementet varsler imidlertid i RNB at filmkatalogen ikke skal være en del av salget.

- Katalogen vil inntil videre bli værende i Filmparken A/S. Store deler av visningsrettighetene har NRK sikret seg fram til 2005.

- Nå vil vi finne den aktøren som er best egnet til å forvalte denne filmskatten til fellesskapets beste. Viktigste kriterium er at filmene vises så ofte som mulig til så mange som mulig. I tillegg skal selvsagt rettighetene til ulike rettighetshavere sikres, sier Ingebrigtsen.

Denne beslutningen innebærer altså

* Filmkatalogen selges ikke.

* Den blir eid av Kulturdepartementet gjennom Filmparken A/S.

* Departementet vil senere la den institusjonen/grupperingen som best kan sikre folk mulighet til å se disse filmene, få forvalte katalogen på statens vegne.