Historisk arkiv

God estetikk viktig for idrettsanlegg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 29/01
Dato: 20.03.2001
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Paul Glomsaker, Idrettsavdelingen,
tlf. 22 24 80 50

God estetikk viktig for idrettsanlegg

- Ved utforming av idrettsanlegg bør det stilles klare estetiske krav. De fungerer som forbilder og former vår oppfatning om bygninger og livsmiljø. Dessuten får vakre omgivelser oss til å yte mer, sier kulturminister Ellen Horn. Hun viser til at idrettsanleggene ofte har en sentral plass i landskapet og lokalmiljøet og besøkes av mange mennesker.

Kulturdepartementet har utarbeidet veilederen og eksempelsamlingen "Idrettsanlegg og estetikk", der 33 eksempler på ulike typer gode idrettsanlegg blir presentert. Kulturministeren ønsker med eksempelsamlingen å inspirere alle som er involvert i planlegging, bygging og drift av idrettsanlegg til å tenke helhetlig.

- Estetisk utforming er ikke tilfeldig pynt, men et samlet uttrykk for de kvalitetene anlegget representerer. Kjennetegnet for god arkitektur er et nært forhold mellom form, funksjon og de tekniske løsningene, sier statsråd Horn.

"Idrettsanlegg og estetikk" beskriver god estetisk utforming og hvilke prinsipper som ligger til grunn for å oppnå et vellykket resultat. Det er lagt vekt på en praktisk tilnærming, der utforming av de enkelte bygningene, rommene mellom husene og innpassing i landskapet er de viktigste temaene.

Estetikk blir tillagt vekt ved fordelingen av spillemidler til idrettsanlegg.

Vedlegg: eksempler på god estetisk utforming av idrettsanlegg