Historisk arkiv

Horn drøftet menneskerettigheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 58/01
Dato: 10.05.2001
Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

Horn drøftet menneskerettigheter

Under sitt offisielle besøk i Kina har kulturminister Ellen Horn hatt møte
med informasjonsminister Ding Guang Gen, kulturminister Sun Jia Zheng,
vise-kulturminister Zhao Shi og vise-idrettsminister Duan Shijie.

- I møtet med informasjonsministeren hadde vi en åpen meningsutveksling om ytringsfrihet og menneskerettigheter, spesielt understreket jeg kunstnernes rolle som kreativ uro og korrektiv til samfunnsutviklingen, sier statsråden. Horn henviste videre til konferansen om menneskerettigheter og styrking av rettsstaten som skal finne sted i Oslo i juni. Horn understreket at konferansen vil gi kinesiske myndigheter en god mulighet til å sette fokus på menneskerettigheter og ytringsfrihet, og at menneskerettssituasjonen i Kina vil være en viktig faktor for IOCs medlemmer i valget mellom Beijing og andre kandidater for tildelingen av OL i 2008.

Under samtalene med vise-idrettsminister Duan Shijie uttrykte begge stor tilfredshet med avtalen Kina og Norge har inngått om anti-doping samarbeid. - Helsedimensjonen stod i fokus, sier Ellen Horn. Tilretteleggingen for å få folk i aktivitet – gjennom uorganisert og organiserte virksomheter – var viktig for begge parter.

Under besøket har statsråden invitert en gruppe kinesiske forleggere til å besøke Norge, i regi av Den norske Forleggerforening. Dette ble tatt godt imot av de kinesiske politikerne. Også samtidsarkitektur ble diskutert. Man håper på en mulighet til å få presentert norsk arkitektur i Kina. Under besøket i Beijing opptrådte jazz-duoen Sidsel Endresen og Bugge Wesseltoft, og deres personlige og moderne uttrykk vekket betydelig interesse. Umiddelbart etter konserten ble de invitert tilbake til Beijing for å delta under en samtidsmusikkfestival i desember i år.