Historisk arkiv

Innsatsen på kultursektoren skal styrkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 35/01
Dato: 29.03.2001
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Henning Gorholt, Administrasjons- og økonomiavdelingen, tlf. 22 24 78 10

Innsatsen på kultursektoren skal styrkes

- Langtidsprogrammet og partiprogrammet gir meg grunnlag for å satse offensivt og få gjennomført et kulturløft innen 2005, sier kulturminister Ellen Horn. – Både det profesjonelle kunst- og kulturlivet og det frivillige arbeidet på kultursektoren skal styrkes i årene som kommer.

Langtidsprogrammet 2002 – 2005 fastslår at den økte etterspørslen etter kultur- og fritidstilbud krever styrking av kulturinstitusjonene lokalt, regionalt og nasjonalt. Kulturinstitusjonenes driftsgrunnlag og investeringsbehov vil bli sikret ved offentlige bevilgninger. Regjeringen vil bidra til at kulturtilbudet i skolen blir styrket gjennom den kulturelle ryggsekken.

Kulturell aktivitet og kulturformidling i alle deler av landet vil bli vektlagt for å stimulere det lokale engasjement og bidra til økt aktivitet i lokalmiljøene. Det blir understreket at kulturtiltak skaper trivsel i lokalmiljøet.

Samarbeidet mellom kultur- og næringslivet må styrkes for å utløse økt verdiskaping og være til gjensidig nytte.

Regjeringen vil i de årlige budsjettforslagene legge fram en investeringsplan for nybygg på kultursektoren. I tillegg tas det sikte på at institusjonene skal gjennomgå en organisatorisk fornyelse for å sikre en mer effektiv bruk av ressursene og høyere kvalitet.

Regjeringen vil bygge videre på etablerte støtteordninger til kunstnere. Høyest prioritert er prosjektstøtte, arbeidsstipend og stipend for unge kunstnere.

Langtidsprogrammet understreker at uavhengige medier er samfunnets hovedarena for meningsbrytning og kulturformidling. Lokalavisene har en viktig funksjon for å sikre lokaldemokratiet.

Regjeringens mål er at NRKs sterke posisjon som allmennkringkaster skal opprettholdes også i en digital tidsalder.

Det må sikres et godt tilbud av norskprodusert informasjon og underholdning gjennom mediene, spesielt viktig er programmer for barn og unge.

Det norske språket er utfordret i informasjonssamfunnet. Regjeringen vil satse på forskning, utvikling og tilpasning av kommunikasjons- og informasjonsprodukter til norsk språk.

Offentlige støtteordninger til filmproduksjon er nødvendig for å opprettholde en egen filmproduksjon. Regjeringen arbeider med en omfattende omlegging og effektivisering av filmstøtteordningene og forvaltningen av disse. Målet er mer publikumsvennlige filmer, samtidig som den mer eksperimentelle, kunstneriske dimensjonen ivaretas. Kontinuitet i det europeiske filmsamarbeidet er også viktig.

Langtidsprogrammet 2002- 2005