Historisk arkiv

Kulturministeren undertegnet stipendprogram for minoritetsstudenter i Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 67/01
Dato: 14.05.2001
Kontaktperson: Politisk rådgiver Aina Holst, tlf. 22 24 78 04

Kulturministeren undertegnet stipendprogram for minoritetsstudenter i Kina

Kulturminister Ellen Horn undertegnet lørdag 12. mai en avtale om et stipendprogram for studenter fra minoritetsgrupper i Kina. Programmet, som er en videreføring av en støtteordning Kong Harald V overbrakte som en norsk gave under statsbesøket til Kina i 1997, vektlegger også miljøfag. Undertegningen skjedde i Kunming i Yunnan sør- vest i Kina under kulturminister Horns offisielle besøk i Kina 8.–13. mai. - Det var en glede å registrere at stipendprogrammet har vært svært virkningsfullt, sier statsråd Horn, - og spesielt gledelig er at majoriteten av de som mottar støtte er kvinner.

Et hundretalls kinesiske studenter, fortrinnsvis fra fattige minoritetsgrupper, har gjennom støtteordningen fått et økonomisk håndslag til gjennomføring av studier på universitetsnivå i Kina. En av studentene forutsettes å studere i Norge. Ordningen administreres av NORAD. Årlig deles det ut 50 stipendier innenfor en ramme av 1,25 millioner kroner over tre år.

Kulturminister Ellen Horn hadde i forbindelse med undertegningen av stipendavtalen møte med myndighetene i Yunnan om minoritetsvern og bevaring av minoritetenes kulturarv. Hun besøkte også gamlebyen i Lijiang, hvor en stor del av befolkningen tilhører minoriteten Naxi. Byen er ført opp på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
- Det gjorde et stort inntrykk å se og høre hvordan kinesiske myndigheter vektlegger arbeidet med landets minoriteter, sier statsråd Horn.