Historisk arkiv

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje ble vinner av Arne Nordheims komponistpris 2001

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 190/01
Dato: 12.10.2001
Kontaktperson: Eksp.sjef Kjell Myhren. Kulturavdelingen, tlf. 22 24 80 00

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje ble vinner av Arne Nordheims komponistpris 2001

Arne Nordheims Komponistpris på 100 000 kroner ble lørdag delt ut for første gang av kulturminister Ellen Horn. Prisvinneren er den unge norske komponisten Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (28) fra Oslo. Prisutdelingen fant sted på Ultima-festivalens konsert i Universitetets Aula.

Arne Nordheims komponistpris ble opprettet av Kulturdepartementet i forbindelse med Arne Nordheims 70-årsdag den 20. juni 2001. Prisen skal deles ut årlig til en komponist bosatt i Norge og utpekes av en jury med tre medlemmer. Arne Nordheim er juryens leder og de øvrige medlemmene er Hallgjerd Aksnes og Einar Henning Smebye.

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje er utdannet ved Norges musikkhøgskole. Hennes verk har blitt framført ved flere norske og utenlandske musikkfestivaler og av anerkjente ensembler og solister.

I begrunnelsen for sitt valg av prisvinner i 2001 har juryen oppgitt at de har søkt etter musikkverk som røper skapende mot og fornyende vilje hos komponistene. Juryen mener at Maja Solveig Kjelstrup Ratkje viser skapervilje og fornyende tenkning i sine verk. Særlig har hennes verk "Waves IIb" for kammerensemble og verket "Gagaku-variations" for akkordion og strykerkvartett overbevist juryen om at de står overfor et betydelig og modig, skapende talent.