Historisk arkiv

Norge pådriver for WADA-løsning i Sør-Afrika: Historisk gjennombrudd i kampen mot doping

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 76/01
Dato: 31.05.2001
Kontaktperson: Informasjonssjef Berit Griebenow, tlf. 22 24 78 09

Norge pådriver for WADA-løsning i Sør-Afrika:
Historisk gjennombrudd i kampen mot doping

-Dette vedtaket er historisk. Det er godt nytt for alle som vil bekjempe dopingondet og dårlig nytt for dem som vil jukse for å vinne i idrett, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen i Kulturdepartementet.

Statssekretær Ingebrigtsen er svært tilfreds med at den norske regjerings strategi nådde fram på det internasjonale anti-dopingmøtet i Cape Town i Sør-Afrika. I konklusjonene fra møtet, som ble avsluttet torsdag, ble det funnet løsning på det helt grunnleggende spørsmålet om finansiering av det internasjonale anti-dopingarbeidet.

-Vi har sammen med de øvrige land på møtet blitt enige om en fordeling av kostnadene. Dette har på ingen måte vært enkelt, derfor er jeg svært glad for at vi lyktes, sier Ingebrigtsen.

På det tilsvarende møtet i Oslo i fjor høst ble det oppnådd enighet om at IOC og myndighetene skal betale 50 prosent hver av budsjettet til det internasjonale anti-dopingbyrået WADA. På møtet i Sør-Afrika ble det oppnådd enighet om hvordan kostnadene skal fordeles mellom kontinentene:

Afrika: 0,5 prosent. Amerika: 29 prosent. Asia: 20,46 prosent. Europa: 47,5 prosent. Oceania: 2,54 prosent.

-Denne modellen tar utgangspunkt både i landenes økonomi og deltakelse i internasjonal idrett. Norges andel avhenger av WADAs årlige budsjetter. WADAs budsjett for 2002 ligger an til å bli om lag 17 millioner USD.

Midlene vil blant annet brukes til:

  • Flere kontroller av idrettsutøvere utenom konkurranser. I 2002 skal det gjennomføres 4.500 kontroller.
  • Utvikling av et omfattende forskningsprogram.
  • Mer til forebyggende arbeid og utdanning.
  • Harmonisering av lovverk, regler og prosedyrer.

-Kampen mot doping er vanskelig og vi har ingen garanti for at arbeidet vil lykkes. Men det internasjonale samarbeidet vi har opplevd på dette møtet og WADAs konstruktive utvikling gir oss et berettiget håp, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen.