Historisk arkiv

Norges nye nasjonale fotomuseum åpnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 70/01
Dato: 26.05.2001
Kontaktperson: Avd.dir. Stein Sægrov, Kulturavd., tlf. 22 24 80 26

Norges nye nasjonale fotomuseum åpnet

- Veien fram har vært lang. Gjennom flere generasjoner har det vært arbeidet med tanke på å bevare og formidle den fotografiske arven i Norge, sa kulturminister Ellen Horn da hun lørdag åpnet det nye nasjonale museet for fotografi i Horten.

- Med dette museet har vi fått en nasjonal institusjon som kan bidra til å fremme interesse og forståelse for fotografi. Alt ved åpningen fremstår det som det mest komplette fotomuseum i Norden, ikke minst fordi Leif Preus la vekt på at alle sider av den fotografiske virksomhet skulle bli belyst i det museet han grunnla i 1976, understreket Horn.

Preus fotomuseum ble kjøpt av staten for 46 mill. kroner i 1994 og utgjør en grunnstamme i det nye museet. Samlingene omfatter i tillegg til fotografier, fotoapparater og andre tekniske gjenstander og et fagbibliotek.

Norsk museum for fotografi – Preus fotomuseum har fått lokaler på Karljohansvern i Horten, i Magasin A der også Marinemuseet holder til. Forsvarets Bygningstjeneste har stått for ombyggingen og innredningen, som totalt har kostet om lag 41 mill. kroner. Arkitekt, professor Sverre Fehn har bistått i utformingen av lokalene og utstillingen. Kulturdepartementet og Forsvarsdepartementet har tatt seg av finansieringen, med bidrag fra Borre kommune og Vestfold fylkeskommune både til kjøpet av Preus fotomuseum og til innredning og utstilling i det nye museet.