Historisk arkiv

Økt kontroll med lotterier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 01/01
Dato: 04.01.2001
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Henning Gorholt, adm. og øk.avd, tlf. 22 24 78 10

Økt kontroll med lotterier

- Kontrollen med lotteriområdet blir nå styrket, særlig gjelder det spilleautomatene. Dette er det bred politisk enighet om, sa kulturminister Ellen Horn ved åpningen av Lotteritilsynet i Førde torsdag. Tilsynet er opprettet som en virksomhet under Kulturdepartementet, og vil være en sentral instans for både private og statlige lotterier. Lotteritilsynet skal finansieres av aktørene i spill- og lotterimarkedet.

Ansvaret for det meste innenfor spille- og lotterifeltet blir nå samlet i Kulturdepartementet, som fra nyttår overtok forvaltningen av Lotteriloven fra Justisdepartementet. Hestespillene skal fortsatt administrativt sortere under Landbruksdepartementet. Spille- og lotterimarkedet utgjør samlet vel 20 milliarder kroner med følgende fordeling (tall fra 1999):

- Spilleautomater

9000 mill. kroner

- Norsk Tipping

8042 mill. kroner

- Hestespill

2330 mill. kroner

- Bingo

1200 mill. kroner

- Andre/ulike lotterier

1090 mill. kroner

Lotteritilsynet skal bl.a. behandle søknader om godkjenning av organisasjoner og autorisasjon av entreprenører. Behandling av klager over politiets vedtak i lotterisaker vil også ligge til tilsynet. Lotteritilsynet vil ha det overordnede ansvaret for tilsyn og kontroll i forhold til alle typer lotterier og til lokaler og spillesteder. En egen lotterinemnd skal behandle klager på vedtak truffet av Lotteritilsynet. Tilsynet vil ha ansvar for oppfølging av negative virkninger ved lotterivirksomheten, bl.a. gjennom å stimulere til forskning, gi informasjon og utarbeide forslag til nødvendige tiltak.

Et eget lotteriregister opprettes som en del av Brønnøysundregistrene, der bl.a. alle spilleautomater i landet skal registreres.