Historisk arkiv

Økt tilskudd til museer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.: 56/01
Dato: 07.05.2001
Kontaktperson: Avd.dir. Stein Sægrov, Kulturavd., tlf. 22 24 80 26

Økt tilskudd til museer

Kulturdepartementet har fordelt 6,5 mill. kroner til et utvalg museer som første ledd i oppfølgingen av stortingsmeldingen om arkiv, bibliotek og museer. Meldingen legger bl.a. opp til en gjennomgang av museumsstrukturen i hele landet med sikte på konsolidering og samordning. Følgende tilskudd er fordelt:

Finnmark fylkeskommune: Tilskuddet til Vadsø museum – Ruija kvenmuseum er økt med 0,4 mill. kroner for å styrke institusjonens arbeid med å dokumentere og formidle kvensk kulturhistorie.

Troms fylkeskommune: Tilskuddet til Trondarnes distriktsmuseum er økt med 0,4 mill. kroner. Museets hovedsete, Trondarnes historiske senter i Harstad, er en godt besøkt formidlingsarena. Museet har forvaltningansvar for 22 verneverdige bygninger, herunder det teknisk-industrielle kulturminnet Skjerstad Sildoljefabrik.

Nord-Trøndelag fylkeskommune: Tilskuddet til Kystmuseet i Nord-Trøndelag er økt med 0,4 mill kroner. Med støtte fra Vikna kommune har dette museet oppnådd et årlig besøkstall på over 20.000, som er mer enn fem ganger kommunens innbyggertall. Kystmuseet har ansvar for 44 verneverdige bygninger spredd over et stort område. Den forestående realiseringen av tusenårsprosjektet NORVEG i Rørvik stiller museet overfor store utfordringer.

Sør-Trøndelag fylkeskommune: Tilskuddet til Trøndelag folkemuseum er økt med 0,8 mill. kroner. Med store gjenstandssamlinger og 68 verneverdige bygninger samlet på museumsområdet Sverresborg har museet omfattende bevaringsoppgaver. Behovet for å styrke det bygningsmessige vedlikeholdet er presserende.

Hordaland fylkeskommune: Tilskuddet til Norsk trikotasjemuseum og tekstilsenter i Salhus er økt med 0,4 mill. kroner. Dette teknisk-industrielle kulturminnet er i en tilretteleggende fase med bl.a. et omfattende uregistrert gjenstandsmateriale.
Tidligere i år er også tilskuddet til Norsk vasskraft- og industristadmuseum i Tyssedal økt med 0,5 mill. kroner.

Rogaland fylkeskommune: Tilskuddet til Jærmuseet er økt med 1,2 mill. kroner. De sju kommunene som står bak dette museet har kommet langt i retning av regional samordning. Sandnes kommunes initiativ om å legge tre lokale museer inn under den regionale enheten vil tilføre Jærmuseet en ny industrihistorisk dimensjon. Arbeidet med å utvikle et vitensenter i museets nybygg i Hå er et viktig formidlingsprosjekt, særlig i forhold til målgruppa barn og unge.

Vest-Agder fylkeskommune: Tilskuddet til Sjølingstad Uldvarefabrik er økt med 0,2 mill. kroner. Museet har ansvaret for fabrikkanlegget fra 1890-åra med fargeri, spinneri, veveri, kraftverk og boliger. Det tekniske utstyret er i operativ stand.

Aust-Agder fylkeskommune: Tilskuddet til Aust-Agder Museet er økt med 1,2 mill. kroner. Museet er et av de eldste i landet, opprettet i 1832, og har store gjenstandssamlinger. Fylkeskommunen tar sikte på å utvikle denne institusjonen til et tjenesteytende kompetansesenter for hele fylkets museumsvirksomhet. Det fordrer bl.a. oppbygging av funksjoner innenfor teknisk konservering og gjenstandsregistrering med tilhørende databaser.

Hedmark fylkeskommune: Tilskuddet til Glomdalsmuseet er økt med 0,4 mill. kroner. Videre er tilskuddet til Museene i Nord-Østerdalen økt med 0,4 mill. kroner. Begge museene har som mål å styrke vedlikeholdet av verneverdige bygninger. Glomdalsmuseet har 95 slike i sin friluftsavdeling, mens Museene i Nord-Østerdalen har forvaltningsansvar for 125 verneverdige bygninger spredd i seks kommuner.

Akershus fylkeskommune: Tilskuddet til Fetsund lensemuseum er økt med 0,2 mill. kroner. Museet har ansvaret for et tømmersorteringsanlegg fra 1861 ved Øyeren med 26 verneverdige bygninger m.m.